Lilian Thuram mötte i fredags journaliststudenter i Nyhetsbyrånprojektet vid Tensta konsthall Foto: Anette Gärdeklint Sylla © 2017
Lilian Thuram mötte i fredags journaliststudenter i Nyhetsbyrånprojektet i Tensta konsthall Foto: Anette Gärdeklint Sylla © 2017

Samtalet kom att handla om att göra motstånd mot låsande strukturer i alla former, om att se sin egen roll och om vikten av att lyfta blicken och se hur vi alla var och en kan bidra till att göra världen till en bättre plats.

Lilian Thuram tillsammans med några av studenterna i Nyhetsbyrånprojektet utanför Tensta konsthall Foto: Anette Gärdeklint Sylla © 2017

– Det blev tydligt att vi kommer från olika generationer och har väldigt olika erfarenheter. Ändå fick det han sade oss att börja tänka på ett annat sätt än vanligt, att komma ut ur vår vanliga bubbla, sade Ailin Moaf Mirlashari, projektledare på Nyhetsbyrån.

– Jag tycker att det var bra när han pratade om att man måste se sig själv och sin egen roll i strukturen och börja inifrån för att kunna förstå hur samhället ser ut, sade Tomas Amanuel.

Hedvig Wiezell, på Tensta konsthall tycker att mötet blev givande.

– Det lilla samtalet där olika världar möts är så viktigt. Fotbollsvärlden möter strukturer här i Tensta. Det öppnar perspektiven att se att stigmatisering inte är något som är unikt för den här miljön. Man kan och behöver göra förändringar i alla rum.

Nyhetsbyrån är en långsiktig satsning för unga som är intresserade av konst och journalistik, där olika former av dokumentärt berättande undersöks och praktiseras. Kursen drivs av Tensta konsthall i samarbete med JMK Stockholms universitet, Konstfack och StreetGäris.

Anette Gärdeklint Sylla

Tidigare artiklar om Lilian Thuram på su.se

Thuram och Kuylenstierna möttes i samtal (29 sept. 2017)

Thuram and Kuylenstierna on refugees and climate change (29 sept. 2017)