Amsterdam University Press.
Transition and Transformation - Victor Sjöström in Hollywood 1923-1930. ISBN:9789089645043. Amsterdam University Press.

År 1923 fick Victor Sjöström (1879-1960) ett erbjudande av Goldwyn Pictures att komma till Hollywood. Detta var inget ovanligt för en framgångsrik europeisk regissör: ”Metro’s bringing them in by car load” skrev Photoplay 1926. Vid denna tid var Sjöström ett av de stora namnen internationellt, känd för sin kärva, naturalistiska stil.

Sjöström stannade i Hollywood i sju år och gjorde nio filmer. Vad hände under dessa år med den karakteristiska stil han hade skapat i Sverige? Hur transformerades den i Hollywoods produktionssystem? Kan man återfinna några av de stilistiska särdragen från den svenska guldåldern? Hur mottogs hans Hollywoodfilmer av den amerikanska och den svenska publiken? Detta porträtt av en europé i Hollywood visar hur Sjöström genom att anpassa sig till det nya produktionssystemet integrerade och utvecklade stilistiska element från den svenska perioden i en helt ny kontext.

Länk till boken på Amsterdam University Press

Bo Florin är docent i Filmvetenskap vid Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet.