Harry Schein. Foto; Harry Scheins privata bildarkiv.
Harry Schein. Foto: Harry Scheins privata bildarkiv.

Harry Schein kom till Sverige som flyktingbarn i samband med andra världskriget och hann bli miljonär och ekonomiskt oberoende redan i unga år. Främst är han känd som grundare av Filminstitutet och skapare av den s.k. Filmreformen i början av 1960-talet, som kom att prägla svensk filmproduktion i över femtio år.

Men Schein var också inflytelserik i svenskt offentligt intellektuellt liv i över trettio år, bland annat som kolumnist i Dagens Nyheter och flera uppmärksammade framträdanden som debattör inom radio och tv.

Samtidigt var Harry Schein också en celebritet, känd för sitt äktenskap med skådespelerskan Ingrid Thulin och sina nära kontakter med bland andra Ingmar Bergman och Olof Palme.

Bland talarna på konferensen finns vid sidan av filmvetare, modevetare och medievetare även förre statsministern Ingvar Carlsson, som arbetade med Schein i regeringen på 1960-talet. Han har även skrivit om honom i sin minnesbok häromåret.

Även historikern Henrik Berggren och författaren Åsa Moberg finns bland talarna. Moberg publicerade häromåret den uppmärksammade romanen "Kärleken i Julia Anderssons liv" som hon skrev som mycket ung och som handlar om hennes relation med Schein.

Huvudtalaren är professor Ellis Cashmore, som publicerat ett flertal böcker om celebriteten som fenomen, historiskt och i vår tid.

Konferensen är öppen för alla verksamma forskare och enheter vid Institutionen för Mediestudier och även för andra discipliner vid Stockholms universitet samt också (under dag två) öppen för allmänheten.

För de som är intresserade av celebritetstudier (i relation till film, mode och politik) rekommenderas även Professor Ellis Cashmores presentation av sin nya bok på Cinemateket, onsdagen den 24 februari kl 18.00.

Mer om Ellis Cash​more hittar du här.