Under utställningen Livets trådar – smidiga och starka erbjudes en serie med föreläsningar om textil och mode i Gamla orangeriet på Bergianska Trädgården.
Föreläsningarna börjar klockan 18 och håller på till 19.30.

Program

Tisdag 11 marsVarför blev bomull den världsledande fiberväxten? Professor Klas Nyberg, Centrum för Modevetenskap, Stockholms universitet.
Tisdag 18 marsÅtervinning av bomull – Det är fullt möjligt. Professor Gunnar Henriksson, Fiber och polymerteknologi vid KTH, berättar hur bomull kan återanvändas och bli till nya kläder.
Onsdag 19 marsFashion in High Cotton – This talk will use cotton as a basis for discussing issues of sustainability within the fashion industry. Doktorand Michelle Labrague, Centrum för
Modevetenskap vid Stockholms universitet, föreläser på engelska.
Tisdag 25 marsFibrer – viktiga för både rep och korgar. Hantverkare Jonas Hasselrot berättar och demonstrerar hur man tillvaratar fibrer från lind, gran, björk och hassel för att göra rep eller korgar.
Tisdag 1 april Fashionabla fibrer. Kläder av växtfibrer i Asien med fokus på Japan. Petra Holmberg, konstvetare och intendent på Östasiatiska museet, gör nedslag i ämnet asiatisk textil, dräkt och mode med särskild inriktning på japansk modekultur.
Tisdag 8 aprilVäxtfärger på växtfiber. Trädgårdsmästare och hantverkare Kaili Maide vid Bergianska trädgården berättar och demonstrerar växtfärgningstekniker på växtfibrer. Hur skiljer
det sig från animaliska fibrer? Vi får även se färgprover och hur man spinner garn av växtfibrer.

Läs mer om utställningen här

Program Livets Tråd (863 Kb)