Foto: Expressen

Andraårsstudenterna Anja Löfman, August Håkansson och Sofia Sidén valde att åka till Frankrike och göra ett reportage under en delkurs i internationell journalistik.

Delkursen är en del av JMK:s projekt Konflikt och migration – en satsning på internationell krisjournalistik.

Reportaget har nu publicerats i Expressen med rubriken Franska extremhögerns nya ansikten.

– Front National blev Frankrikes största parti i regionvalen 2015, EU-valet 2014 och har god chans att även bli det i presidentvalet nästa år. Vi ville förstå och skildra hur det kan vara så, och valde att göra detta med utgångspunkt i de unga. Vi la tidigt märke till att partiet hade många unga kandidater. Reportaget följer ungdomar i partiet som enligt många används och framhävs för att bidra till dess normalisering, säger August Håkansson.

Hur var det att göra reportaget, vilka utmaningar stötte ni på och vad var roligast?

– Att få tag i intervjupersoner var svårt. Det finns ett ganska stort medieförakt inom Front National och vi hade säkerligen fördel av att säga att vi var studenter. Det tog ett tag att bygga upp ett förtroende och det var dessutom en utmaning att behålla det. Hade vi exempelvis gått för hårt fram med våra frågor till en början, hade vi kanske inte fått fortsätta träffa ungdomar ur partiet. Vi försökte vara taktiska.

– Roligast var att det var så spännande. Vi fick följa med bakom kulisserna som inte har beskrivits tidigare. Många svenska medier rapporterar om Front National, men ingen av de vi känner till har berättat om de många unga som engagerar sig i partiet. Det kändes lite som att upptäcka en ny värld, säger August Håkansson.

Vilken nytta har ni haft av delkursen ni läste?

– Flera av våra föreläsningar handlade om högerpopulism i Europa. Den kunskapen hade vi stor användning av under arbetet.

– Kursen visade att det är möjligt att göra även större utrikesreportage om viljan finns. Den har helt enkelt gett oss ett större självförtroende. Vi satsade högt, enligt Jespers Huors (lärare på JMK, reds. anm) råd "tänk stort och maffigt". Vi har också lärt oss en hel del om hur man arbetar fram och pitchar idéer, kunskaper vi alltid kommer att ha nytta av, säger August Håkansson.