Skotten på Vasaplasen (Göran Du Rees, Sverige, 2011)

Under gästföreläsningen, som belyser filmbilden som bevismaterial och den komplexa realiteten bakom dokumentära bilders ”sanningsanspråk”, återvänder vi till händelserna på Vasaplatsen under EU-toppmötet 2001. Det var då polis öppnade eld mot demonstranter och åklagarens ”bevisfilm” kom att användas i rättegången mot den skottskadade Hannes Westberg.

Göran Du Rées är forskare och filmskapare, tidigare professor vid Film och fotohögskolan i Göteborg och involverad i ett kommande projekt i konstnärlig forskning vid SKH, Stockholms Konstnärliga Högskola.

Göran du Rées blev som sakkunnig kontaktad av SVT:s Uppdrag granskning och såg då för första gången åklagarens utsaga. Det var en ovanligt lång och tydligt dramatiserad partsinlaga. Alla som sysslar med bild vet att ”sanningen” alltid är en fråga om urval. Varje kamerainställning och varje klipp är ett tydligt val och ett ställningstagande. Och våra val står alltid i förhållande till vår vilja, avsikt och vad vi vill påstå.

Forskningsarbetet resulterade i att Rikspolisstyrelsen idag använder de riktlinjer som Göran du Rées formulerat kring hur BILDEN kan användas i rättsprocesser. Men frågorna är lika aktuella för hela medieindustrin och måste ständigt ställas: Kan vi lita på det vi ser? Vilken är avsikten? Är bilderna dokumentära eller fiktion? Var, när och hur är de tagna?
SKOTTEN PÅ VASAPLATSEN hade sin urpremiär vid Lilla Filmfestivalen i Båstad i augusti 2010.
Presentationen och visningen kommer att vara på svenska, med introduktion av Malin Wahlberg, Docent i Filmvetenskap vid Institutionen för mediestudier.

Studenter från IMS och SU, kollegor och andra intresserade är varmt välkomna!

Evenemanget är även en del av kursen Dokumentärfilm och mediekulturer 15 hp - Enheten för Filmvetenskap (IMS) SU