Modevetenskap

© Victoria and Albert Museum, London

Välkommen till Centrum för modevetenskap

Modevetenskapen undersöker modets historia, sociala funktioner, teori och estetik. Mode analyseras och teoretiseras ur ett tvärvetenskapligt perspektiv bland annat som estetiskt objekt, kulturellt fenomen, industriellt system och identitetsmarkör.

Emma Lindblad. Photo: Bart van der Gaag

Emma Lindblad nybliven doktor i modevetenskap

Igår disputerade Emma Lindblad med en modevetenskaplig studie av vanliga småstadsungdomars klädkonsumtion. Hon försvarade sin avhandling och blev doktor i modevetenskap.

Photo: Birgit Korber © 2016 Mostphotos

Offer hedrades med nationell tyst minut

Med anledning av fredagens attack hölls idag klockan 12 en tyst minut vid Institutionen för mediestudier för att hedra offren för fredagens attack i Stockholm.

Emma Lindblad i Aktuellt Foto: Skärmdump SVT

Vad signalerar egentligen Macron, Fillon och Le Pens kläder?

I kvällens franska presidentvalsdebatten ligger modevetaren Emma Lindblad fokus inte på det som sägs - utan det som visas. Vilka signaler sänder egentligen Macron, Fillon och Le Pens kläder ut?

1700-talets kulturella guldålder gav upphov till den moderna kulturpolitiken

Den fria konstnärsrollen under 1800-talet uppstod troligen som en del av 1700-talets kulturella guldålder och dess aktiva kulturpolitik. Detta är en av flera aspekter som författarna bakom antologin Ekonomisk historia tittat närmare på.

minastudier

Glöm inte att webbregistrera dig!

Du som blivit antagen till våra kurser behöver också registrera dig. Det gör du online genom sidan minastudier.su.se.  Det är viktigt att du gör det för att inte förlora din plats. Webbregistreringen är öppen 29/12-8/1. Lycka till så ses vi våren 2017!

Studenter

Terminsstart Modevetenskap VT 2017

Välkommen till modevetenskap våren 2017! På denna sida har vi samlat information för dig som sökt och blivit antagen till våra utbildningar.

Foto: skärmdump Bildningspodden

Podcast gräver i modeindustrins historia

Igår medverkade professor Klas Nyberg och universitetslektor Paula von Wachenfeldt båda verksamma vid Centrum för modevetenskap i Bildningspodden som undersökte Modeindustrins historia.

Paula von Wachenfeldt Foto: skärmdump SVT

Staten reglerade adelns lyxkonsumtion

– Enligt 1644 års förordning så fick man inte servera mat utan endast dricka vin och äta konfekt, säger Paula von Wachenfeldt som berättar hur staten försökte begränsa adelns lyxkonsumtion.

Emma Lindblad i SVT Foto: skärmdump SVT

50-talets hetaste modeplagg

Igår medverkade Emma Lindblad, Institutionen för mediestudier, i SVT:s Historieätarna där Lotta Lundgren och Erik Haag samtalade med henne om 1950-talets hetaste modeplagg - jeansen.

Paula von Wachenfeldt, Head of studies at the Centre for Fashion studies Photo: Anna-Karin Landin

Nordiskt mode i fokus i Stockholm

Det nordiska modet intog scenen i förra veckan då den första akademiska konferensen om lyx och hållbarhet inom modeindustrin ägde rum, uppger The Local.

Studenter

Terminsstart Modevetenskap VT 2017

Välkommen till modevetenskap våren 2017! På denna sida har vi samlat information för dig som sökt och blivit antagen till våra utbildningar.

Terminsstart VT17

Kalendariet

Studentkontakt

Studentexpeditionen
Studentexpeditionen ligger på plan 6 i Filmhuset tillsammans med Enheten för Filmvetenskap.
Besökstid: mån-tor 13.30-15.00
Telefontid: mån-tor 9.30-11.30
Telefon: 08-674 76 27
E-post: INFOfashion@ims.su.se

Studie- och karriärvägledning
Besökstid: mån, tis och tor 13-14
Telefontid: mån, tis och tor 10-11
Eller enligt överenskommelse per mail eller telefon.
Telefon: 08-674 76 28
Epost: studievagledarefashion@ims.su.se

 

Gilla oss på Facebook

Mondo orange puff
Bibliotek blå puff
Alumn puff

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Centrum för Modevetenskaps nyhetsbrev och få information om aktuell undervisning och forskning samt mottag inbjudningar till våra öppna föreläsningar.

Maila din anmälan till: INFOfashion@ims.su.se