Åsa Secher. Foto: Johanna Johansson
Åsa Secher. Foto: Johanna Johansson

Namn: Åsa Secher 
Ålder: 29
Bostadsort: New York/Stockholm

Åsa gjorde även en utbytestermin och studerade på engelska i Århus, vilket var en god förberedelse för att några år senare fortsätta sina studier på masternivå i journalistik vid Columbia University Graduate School of Journalism i New York. Åsa tar sin masterexamen våren 2016. Hon är frilansande journalist och vikarierar regelbundet som producent för Studio Ett i P1.

Vilka är de viktigaste erfarenheterna du fått av att göra en MFS-studie?

– Min resa till Ghana var första gången jag reste till ett låginkomstland och första gången jag fick uppleva den Afrikanska kontinenten. De månader jag tillbringade i Accra har påverkat många val jag har gjort sedan dess; jag har varit i ytterligare tre afrikanska länder och planerar att resa till många, många fler. Att få komma till en ny kultur och att få uppleva hur det känns att vara i minoritet var otroligt värdefullt för mig. Som journalist tycker jag att det är väldigt viktigt att kunna se världen ur många olika perspektiv och det jag fick se och lära mig när jag var i Ghana har varit väldigt betydelsefullt för mig.  

Hur tänkte du kring din ansökan och om arbetet med den?

– Jag lade ner väldigt mycket tid och energi på min ansökan. Dels för att jag var väldigt angelägen om att beviljas stipendiet, men också för att jag ville känna mig väl förberedd om jag skulle bli beviljad. Jag tog till exempel kontakt med olika personer som antingen bodde i Ghana eller hade kännedom om landet, för att kunna ställa alla möjliga frågor om allt från boende och mat till säkerhet och möjligheterna att göra intervjuer. 

Vilka var de största svårigheterna och utmaningarna med fältstudien på plats i Ghana?

– Att resa ensam till ett främmande land med en väldigt annorlunda kultur var läskigt och jag var väldigt nervös innan avresan. Det var också svårt att få kontakt med potentiella intervjuobjekt innan avresan, vilket gjorde att jag var nervös för hur själva fältarbetet skulle gå. Men när jag väl kom igång så flöt det på väldigt bra. Som det ofta är ledde en kontakt vidare till en annan och jag kunde resa hem med mer än tillräckligt med material till min uppsats. 

Åsas råd till studenter som funderar på att söka MFS:

– Ta chansen, det är en fantastisk möjlighet!
– Lägg ned mycket tid på din ansökan och på dina förberedelser. 
– Prata med så många du kan om dina planer - du vet aldrig vem som har en kontakt eller ett tips som du kan ha användning för. 
– Om du vill resa till ett land som du aldrig har varit i förut, försök att ta kontakt med någon på plats som kan hjälpa dig de första dagarna. Jag blev upphämtad på flygplatsen av en svensk kvinna som bor i Accra och det betydde otroligt mycket. 

Har dina MFS-studier inspirerat dig till fortsatt arbete i globala sammanhang? På vilket sätt?
 
– Jag har fortsatt att resa till låginkomstländer på den Afrikanska kontinenten i min roll som frilansjournalist. Något jag sannolikt inte hade gjort om det inte varit för min resa till Ghana. Jag har till exempel skrivit reportage om 20-årsminnet av folkmordet i Rwanda, korruptionsskandaler inför valet i Tanzania och framgångsrikt HIV-preventionsarbete i Uganda. Jag har också deltagit i SIDA:s alumniprogram som innebar att jag föreläste om globala utvecklingsfrågor för gymnasieelever runtom i Stockholm. 
 
Vilka är de viktigaste erfarenheterna du fått av att göra en utbytestermin i Danmark?

– Jag fick chansen att arbeta journalistiskt på engelska och knyta kontakter med andra unga journalister från länder som USA, Kanada och Australien; två saker som sannolikt har bidragit till att jag just nu läser ett masterprogram i journalistik i New York. Jag fick också möjlighet att rapportera från EU, vilket var en nyttig erfarenhet. 

Vilka är dina råd till studenter som funderar på att söka studentutbyte?

– Gör det! Du får sannolikt vänner för livet och en hel hög av värdefulla kontakter och erfarenheter. 
– För en del kanske Danmark knappt räknas som utomlands, men många utbytesprogram tar in studenter från hela världen. Jag fick vänner från Kanada och Australien som jag fortfarande träffar regelbundet på olika platser i världen. 
– Livet är för kort för att bara tillbringas i Stockholm. Ta chansen att få uppleva en annan kultur och en annan plats på nära håll. En termin går inte att jämföra med en veckas semester. 

Text: Birgitta Fiedler