Ronja Larsson. Foto: Henrik Schröder
Ronja Larsson. Foto: Henrik Schröder

Hur fick du reda på Filmvetenskap I?

Jag kollade i katalogen efter det som intresserade mig och så träffade jag en skådespelare på ett jobb och han sa att ”alla borde gå den här”!

Varför valde du att läsa Filmvetenskap I?

Jag har velat gå den kursen länge på grund av mitt filmintresse. Jag blev faktiskt en gång månadens biobesökare på SF, ha ha. Jag har pluggat ganska mycket och varvat det med att frilansa som skådespelare och musiker. Det som väl driver mig är att utveckla mina intressen. Det som jag har utbildat mig i - kreativ kultur kan man säga - gör så att cirkeln sluts lite här för mig när jag kan knyta ihop allt med filmvetenskap. Mitt mål är en kandidatexamen i filmvetenskap.

Filmvetenskap I är ju en teoretisk utbildning, vad ger det teoretiska dig?

Det breddar mina kunskaper, det är så mycket mer än att ”bara” kolla på film. Film både i praktik och i teori är jag intresserad av, det som händer bakom och framför kameran. Här kan jag skapa mig en helhet som jag annars skulle missa om jag inte läste det teoretiska också. Det är så mycket mer än film och underhållningsintresse, det handlar om människan, hur psyket fungerar, hur vi uppfattar film.

Hur är det att plugga i Filmhuset?

Det är jättebra, att plugga i ett hus med biografer och allt möjligt relaterat till film. Filminstitutet, ett filmbibliotek och filmarkiv. Sedan finns Cinemateket, också, flera av klasskamraterna går på filmer där.

Hur ser en dag ut i Filmvetenskap I?

Det brukar börja med filmvisning på förmiddagen sedan lunch och sen föreläsning. 

Vilken typ av filmer får man se på Filmvetenskap I?

Olika filmer verkligen. Det är det som jag tycker är intressant. Väldigt brett utbud vilket hjälper en att få större perspektiv. 

Mycket är filmhistoria från början till idag, så det är stumfilm till dagens Hollywood. Men vi ser också andra typer av film om dokumentärer och journalfilmer.

Vad gör man på föreläsningen?

Oftast så pratar vi om filmen vi sett, föreläsaren tar upp olika aspekter om vad som gäller för temat för kursen och knyter ihop det med filmen och kurslitteraturen.

Hur är det att läsa med andra klasskamrater.

Vi är ju olika individer med olika sätt att se på film och det är jätteintressant att kunna diskutera det. En film behöver inte nödvändigtvis vara ”bra” för att jag ska gilla den, eller vara ”dålig” för att jag ska ogilla den, olika anledningar spelar in och andra kan ha en helt annan åsikt, vilket är intressant.

Flera studenter kommer direkt från gymnasiet medan andra pluggat tidigare på universitetet hur fungerar Filmvetenskap I med tanke på det?

Introduktionskursen blir som en starta-upp-kurs, ett axplock av filmer, grundläggande termer och begrepp, akademiskt skrivande till exempel. Personligen skulle det varit kul att börja direkt med filmhistorien men jag tror att det är för att liksom varva upp sig inför fortsättningen, och för att alla på ett sätt ska komma på samma nivå, då det är så brett bland studenterna; studenter direkt från gymnasiet; mer erfarna studenter, eller de med ingen akademisk bakgrund överhuvudtaget.

Är det någon press på en som student?

Det är avslappnat med att vi ska få höga betyg, pressen ligger snarare hos mig själv. Varken lärare eller andra studenter lägger press på betygen. Ta vara på vad du lär dig istället för vilken bokstav du får på betyget.

Vad ska man tänka på innan man börjar kursen?

Tänk på att det är ganska mycket läsning, inte bara att chilla och kolla på film. Många tror det eftersom film ofta bara ses som underhållning, men det är mycket mer än så förstås. Det är ganska mycket texter på engelska, det kan kännas lite knepigt innan man kommer in i det.

Motsvarade Filmvetenskap I dina förväntningar?

Ja absolut, även om jag var öppen för att den kunde vara vad som helst. 

Ronja Larsson. Foto: Henrik Schröder
Ronja Larsson. Foto: Henrik Schröder

Om Ronja: Skådespelarutbildning på Calle Flygare, musikproduktion på Kulturama och Musicians Institute i Los Angeles, läst Filmmusik och Italienska på Stockholms universitet. Jobbat som skådespelare i TV-serier, reklamfilm, långfilmer – filmen Fan Club  (2017), praktiserat på två filmbolag. Ronja Larsson har läst både Filmvetenskap I, II och kandidatkursen i Filmvetenskap.​