Åsa Secher. Foto: Johanna Johansson.
Foto: Johanna Johansson.

Namn: Åsa Secher 
Ålder: 29
Bostadsort: New York/Stockholm 

 

 

 

Åsa Secher läste journalistik som fristående kurser på JMK, med samma innehåll som nu ingår i Journalistprogrammet. Hon har även läst två terminer filmvetenskap, läst en utbytestermin i Århus, Danmark och fått ett MFS-stipendium för fältstudier i Ghana. 

Under våren tar Åsa en masterexamen i journalistik vid Columbia University Graduate School of Journalism i New York. Hon vikarierar också regelbundet som producent för Studio Ett i P1. 

Varför valde du att läsa utbildningen? 

– Jag har velat bli journalist sedan jag var 12 år gammal. Då visste jag såklart inte vad det egentligen innebar, jag visste bara att jag tyckte om att skriva. Efter gymnasiet tittade jag på olika journalistutbildningar och bestämde mig för att jag ville läsa i Stockholm och då var JMK det självklara valet. 

Hur var din upplevelse av utbildningen? 

– Det var tre otroligt roliga, stressiga och lärorika år. Som med alla utbildningar var vissa delkurser roligare än andra. När jag läste på JMK var utbildningen uppdelad i olika bitar och det första året var enbart teori, så vi var många som längtade efter att faktiskt få producera journalistik. Jag fick utlopp för min längtan genom att engagera mig i studenttidningen Femte Statsmakten. Det var under tiden på JMK som jag blev förälskad i radio, en förälskelse som växer sig starkare för varje år. 

Hur fick du jobb efter utbildningen?

– Mitt första jobb efter utbildningen var timvikariat, och senare sommarvikariat, på min praktikplats Studio Ett i P1. Det var en otrolig första arbetsplats där jag fick vara omgiven av fantastiskt kompetenta, begåvade och generösa kollegor. 

Berätta om ditt nuvarande jobb/sysselsättning!

– Just nu studerar jag en master i journalistik vid Columbia University Graduate School of Journalism i New York. Det är fruktansvärt intensivt, men också otroligt lärorikt. Jag får bygga vidare på alla de kunskaper jag samlat på mig sedan min kandidatutbildning i Sverige, jag får en unik inblick i den amerikanska mediebranschen och lär mig att producera journalistik på engelska. Innan jag flyttade hit jobbade jag som frilansjournalist i Stockholm och skrev för en mängd olika svenska dagstidningar och magasin. Som frilans har jag rest en del och har sålt reportage från Rwanda, Jordanien och Uganda till bland andra SvD, Ottar och Omvärlden. Jag vikarierar också kontinuerligt på Studio Ett i P1, de senaste åren som producent, innan dess som reporter och researcher. Sedan min examen från JMK har jag även jobbat som lokaltidningsreporter på Direktpress i Stockholm och som chefredaktör för studenttidningen Gaudeamus.   

På vilket sätt har du haft nytta av utbildningen i ditt yrkesliv? 

– Radiokursen på JMK var min första kontakt med radio. Hade det inte varit för den så hade jag kanske aldrig upptäckt hur fantastiskt det är att berätta med ljud, i stället för med text! Den dåvarande chefredaktören för studenttidningen Femte Statsmakten var min referens i min praktikansökan till Studio Ett - och det är tack vare min praktiktermin i Radiohuset som jag fick in en fot på Sveriges Radio. Det var också på JMK som jag lärde känna några av mina allra närmaste vänner. Vi hade väldigt bra sammanhållning i klassen och har fortfarande återträffar varje år. Mina klasskompisar från JMK var otroligt begåvade och har tagit sig långt i den svenska mediebranschen, att ha tillgång till det nätverket är ovärderligt. 

Har du några tips till den som funderar på att söka utbildningen? 

– Journalistbranschen är tuff, det är lika bra att vara medveten om från början. De fasta jobben lyser med sin frånvaro och att snurra runt några varv i LAS-karusellen är mer regel än undantag. Men den som vill slå sig in har alla möjligheter i världen att göra det och att jobba som journalist är fantastiskt! Väl igång med utbildningen tycker jag man ska sätta ett stort värde på de relationer man bygger med sina klasskamrater. Den svenska mediebranschen är ganska liten och sannolikheten är stor att ni kommer att ge varandra jobb och bli varandras chefer en dag.