ina
 
 

– Motivationen till utbytet kom från en resa till Rom, säger Ina Kokalari.

Efter resan till Italien fick Ina mersmak av Rom. Hon kände samtidigt att ett miljöombyte från Sverige och Stockholm skulle göra henne mer studiemotiverad, men även ge nya krafter åt att göra mer i livet. Därför bestämde hon sig för att resa dit igen för att studera i minst ett halvår via Erasmus-utbytet.

– Jag ville utmana mig själv och göra resan för att utvecklas och lära mig mer om den italienska kulturen och språket, tillägger hon.

Studierna bedrevs vid LUMSA-universitetet i Rom, där Ina läste följande kurser under en termin: Strumenti de Communicazione, Giornalism Anglo-Americao och Semiotica per la Communicazione d´Impreza.

Att tala och behärska det språk kurserna bedrivs på är naturligtvis viktigt vid utlandsstudier. Tre av kurserna Ina läste bedrevs på italienska. Men även den kurs som skulle ges på engelska genomfördes till 90% på italienska berättar hon. För att förbättra och fräscha upp sin italienska gick Ina en EILC (Erasmus Intensive Language Course) i Siena under den första månaden av hennes utbyte.

– Den kursen var väldigt givande och jag lärde mig jättemycket. Jag fick en perfekt start i Siena då jag i en månads tid tvingades intensivt att försöka prata bara italienska hela dagarna.

Språkkursen gav Ina rätt redskap för att våga prata italienska. Den innehöll också lektioner om den italienska kulturen och dagsutflykter på helgerna. Efter sex månader i Italien förstod Ina de flesta samtalen på italienska och kunde prata något som liknade flytande italienska.

– Det är väldigt häftigt att uppleva hur man utvecklas steg för steg. För att sedan till slut ha kommit så långt att man klarar av att tentera en kurs på italienska muntligt, säger Ina och tillägger:
– Utan denna första kurs, som var stenhård och med ett superbra programupplägg, hade allt blivit så mycket svårare för mig i Rom.

Var det några skillnader med att studera på LUMSA jämfört med på SU?

– Mycket var annorlunda i undervisningen. Jag som är van att hålla tider till lektioner fick lära mig att i Rom är det normalt att läraren ibland börjar tjugo till trettiofem minuter senare än vad som står i schemat.

Ina berättar också att miljön var avslappnad under lektionerna, även när det kom till relationen mellan lärare och studenter. Häftiga debatter och diskussioner kunde uppstå som gjorde lektionerna mer intressanta.

– I och med den intensiva relationen höjdes kvalitén på undervisningen. Att uttrycka sig muntligt är något naturligt i Italien. Exempelvis examinerades alla tentorna muntligt, vilket var helt nytt för mig.

Ina säger också att vistelsen i den italienska universitetsmiljön bara givit henne goda erfarenheter.

– Det är givande när man får uttrycka sig muntligt på lektionerna, man tar också till sig andra studenters debatterande med varandra och med läraren. Det tycker jag är något som har saknats i den svenska undervisningen.

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna?

– Mitt utbyte har varit bara positivt för mig! Jag känner att jag har gjort många saker och jag har utvecklas mycket som person bara på ett halvår.
Ina menar att möjligheten att diskutera med andra Erasmus-studenter om hur de har det i sina länder och att se skillnader och likheter mellan varandra har varit oslagbart.

– Många hetsiga diskussioner om politik, musik, kultur, mat, krig och fred ägde rum när vi varje helg samlades ett gäng Erasmus-studenter på min terrass med utsikt över St Peters-kyrkan. Diskussionerna gjorde oss ibland osams men förde oss även närmare varandra, då vi kunde utbyta åsikter och erfarenheter från våra liv.

Vad vill du säga till andra studenter som funderar på att åka på utbyte?

– Att inte ta denna möjlighet vore en förlust då man erbjuds något som man kommer att ha med sig för livet. Rent yrkesmässigt också förstås, eftersom man växer mycket som person genom att utsätta sig för de situationer som det innebär med ett Erasmusutbyte, säger Ina.

Slutligen säger Ina att ju fler olika situationer, kulturer och människor man blir tvungen att handskas med, desto kunnigare och självsäkrare blir man som människa.

Fakta Ina Kokalari

Ålder: 24 år.
Utbildning: Fil. kand. i Medie- och kommunikationsvetenskap vid JMK.

Läs mer om studentutbyte på: http://www.ims.su.se/utbildning/studieinformation/internationellt-utbyte/internationellt-utbyte-vid-jmk

Av Birgitta Fiedler och Fredrik Mårtenson