Namn: Anna Nordbeck  
Ålder: 25
Bostadsort: Stockholm

Varför valde du att läsa utbildningen? 

– Dels för att utvecklas och utmanas professionellt, dels för att ha en utbildning i ryggen i en tuff och konkurrensutsatt bransch. Förutom att utbildningen spetsar ens journalistiska kunskaper får man ju också en del bonusvärden: som en större självsäkerhet i sin yrkesroll – och lättare att förhandla upp sin lön.

Hur var din upplevelse av utbildningen? 

– Att kvaliteten varierade ganska mycket. Jag minns särskilt tv-kursen och Research och intervju-kursen som väldigt bra. Den senare, som Jesper Huor höll i, ledde faktiskt också till jobbet jag har i dag.

Hur fick du jobb efter utbildningen?

– Under utbildningen fick jag och två kursare kontakt med Dokument inifrån:s projektledare Johan Brånstad. Detta var just under kursen Research och intervju. Jag och mina kursare Jakob Larsson och Johannes Hallbom hade börjat titta närmare på Svenska Spel, och vår dåvarande handledare Erik Palm satte oss i kontakt med Johan. Det här sammanföll med kortpraktiken, som vi gjorde på Dokument inifrån-redaktionen. Sen dess har vi jobbat där, både bredvid utbildningen och som en del av långpraktiken på JMK. 2014 sändes resultatet: ”Jakten på storspelarna”, en undersökande dokumentär om Svenska Spel, spelberoende och den svenska spelbranschen.

Berätta om ditt nuvarande jobb!

– SVT Dokument inifrån gör granskande dokumentärer med fokus på det svenska samhället. Mitt jobb som undersökande reporter är därför väldigt mångsidigt, både vad gäller ämnen och arbetsuppgifter. Det handlar om allt från skrivbordsresearch till att intervjua såväl experter som människor som har drabbats av systemfel i samhället – och vidare till att lyckas komma innanför dörrarna hos dem vi granskar. I vårt senaste projekt, den undersökande serien ”Experimenten”, var till exempel en del av mitt jobb att både filma och bygga förtroende hos Karolinskas kirurg och forskare Paolo Macchiarini. 

På vilket sätt har du haft nytta av utbildningen i ditt yrkesliv? 

– Framför allt blev den ju min väg in i mitt nuvarande jobb. Utbildningen har också hjälpt mig med stilistiska och dramaturgiska verktyg, som jag har nytta av nu. Jag hade även stor behållning av flera föreläsare som inspirerade till att utvecklas i yrket.

Har du några tips till den som funderar på att söka utbildningen? 

– Att fundera över varför journalistyrket passar just dig, och vad i journalistiken som lockar. Det kan vara bra att påminna sig om den där första gnistan för att få ut så mycket som möjligt av utbildningen. Ge varje del en chans, men låt dig också få fokusera extra mycket på det du brinner för under kurserna, även om det sker lite på bekostnad av andra moment. Sen, när du väl börjat: fundera tidigt över vilken praktikplats som vore rolig, och försök ta kontakt med den redaktionen. För många är det en bra väg in i arbetslivet.