Vad är Modevetenskap?

Möt studenten Jacob och studierektor Paula som förklarar mer.

Om kursen Modevetenskap I

Kursen ger ett mycket bra komplement också för dig som är intresserad av skapande av mode eftersom teori ger en en bra grund för praktiskt skapande.

Modevetenskap I ger grundläggande kunskaper i den historiska utvecklingen och det samtida perspektivet på mode. Du får lära dig om de olika begrepp och koncept som förknippas med modevetenskap och får även träning att använda dessa i akademiskt skrivande. De historiska förutsättningarna och utvecklingen av den globala modeindustrin utgör också en del av detta första block i grundutbildningen i modevetenskap. Du bör alltså överväga att även läsa Modevetenskap II 30 hp för att få hela grunden i modevetenskap.

Kursen Modevetenskap I ges Höstterminer

Det här händer under kursen

Du läser fyra delkurser efter varandra under terminen. Delkurserna är på 7,5 hp vilket innebär ca 5 veckor per delkurs. Varje delkurs examineras med tentor och du får ett betyg för varje delkurs som sedan vägs ihop till ett slutbetyg för hela kursen Modevetenskap I, 30 hp. Under delkurserna undervisas du i Filmhuset, det är vanliga storföreläsningar med hela studentgruppen, men även mindre seminarier i grupper. Under delkurserna kommer du också göra en del studiebesök.

Kursens delkurser - fyra delkurser om 7,5 hp

För att få godkänd och avslutatd Modevetenskap I, 30 hp behöver du få godkänt på de fyra delkurserna. Godkänd Modevetenskap I, 30 hp innebär också att du kan ta med kursen i en examen.

Det västerländska modets historia

Delkursen ger en övergripande introduktion till modets historiska och kulturella utveckling från 1300-talet och framåt.

Modevetenskapliga begrepp

Delkursen ger en övergripande introduktion till den terminologi som används i modevetenskap och lägger fokus på modets betydelser och representationer.

Samtidsmode: teori och praktik

Delkursen syftar till att undersöka och förmedla relationen mellan samtidsmodets praktiker och aktuella modeteorier. 

Internationella modefält.

 

Hur många dagar i veckan läser jag? - Schema

Du läser i snitt tre dagar i veckan, oftast tvåtimmarspass per dag.

 

Undervisning i Filmhuset

Du kommer ha din undervisning i Filmhuset vid Gärdet i Stockholm. Nära till både City och grönområden på Djurgården. Du kan ta buss till hpl Filmhuset eller T-bana Karlaplan (Linje 13). Läs mer om Filmhuset här