Var gjorde du din praktik och vad är det för arbetsplats?

Jag gjorde min praktik på Stockholms filmfestival. Stockholms filmfestival är en internationell filmfestival som visar filmer från hela världen under två veckor i november varje år och i samband med detta bjuder in gäster inom filmbranschen såsom filmskapare, skådespelare, distributörer med flera.

Under festivalen sker flera event såsom Red Carpet-visningar, efterfester, cocktailmingel, Q&As (kallas Face2Face) med regissörer, seminarier, masterclasses, etc. Under årets festival såg det dock något annorlunda ut, på grund av rådande omständigheter med Covid, och de fysiska evenemangen försvann i stort, förutom Red Carpet-visningar och ett seminarium som båda hölls för max 50 personer. Trots detta hade årets festival många stora namn som, via zoom, gästade festivalen. Bland dessa fanns Martin Scorsese, Isabella Rossellini, Viggo Mortensen och Ludwig Göransson.

 

Vilka arbetsuppgifter har du haft?

Jag har bland annat fått titta igenom filmer för att se om de hade potential att vara en del av filmprogrammet och hitta information om filmer som blivit utvalda. Vissa delar av programtidningen fick jag skriva liksom festivalens Industryguide, jag hjälpte också till att sålla i festivalens 1KM Film tävling. 

Dessutom agerade jag bollplank i frågor om vem som skulle kunna hålla i Industry talks, jag bjöd in branschfolk till festivalens Industrydagar och hjälpte även till med marknadsföringen under själva festivalen. På grund av rådande omständigheter blev jag flyttad till olika avdelningar för att hjälpa till där det behövdes mest.

 

Vilka erfarenheter har praktiken gett dig?

Praktiken har definitivt gett mig mer erfarenhet av att snabbt bli del av ett team och förstå sig på hur de arbetar. Min förmåga att multitaska och hantera stressiga situationer har också förbättrats.

Jag hade tur i oturen som sökte praktik under Covid. Tur för att jag fick göra väldigt mycket under min praktik, inklusive en hel del som kanske inte normalt faller på en praktikant, och otur då det såklart är svårt att söka jobb just nu. Personalstyrkan var markant mycket mindre under hösten, så detta gjorde även att man hann skapa goda kontakter med människor från alla avdelningar.

 

Har praktiken gett dig en tydligare bild av vad man kan arbeta med som filmvetare?

Definitivt. Dels på grund av min egen praktik men också under avslutningsseminariet där man fick ta del av vad de andra hade gjort också. Hela terminen har varit otroligt lärorik och det är helt klart en väldigt bra inkörsport till arbetslivet.

 

Har praktikkursen gett dig den arbetslivserfarenhet du önskat?

Det tycker jag absolut, speciellt då praktiken pågår under en så pass lång tid. Jag känner att jag kan gå ur denna upplevelse med större självförtroende på arbetsmarknaden och med branschspecifik erfarenhet samt relevanta referenser. Jag har haft en genomgående positiv upplevelse trots att det såklart många gånger har varit problematiskt på grund av Covid.

 

Agnes har en dubbel Fil.kand. i filmvetenskap och medie- och kommunikationsvetenskap och läser nu fristående kurser i filmvetenskap vid Stockholms universitet.