André Pops. Foto: Carl-Johan Söder/SVT
André Pops. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

André Pops blev årets tv-sportprofil vid Kristallengalan i somras bland annat för rapporteringen från vinter-OS och sitt arbete i Vinterstudion. Redan som liten visste han att det var sportjournalist han ville bli:

– Jag har letat fram mina berättelseböcker från lågstadiet. Var och varannan text handlar om fotboll och ishockey, när det blir paus i matchreferaten gör jag intervjuer. Och vissa texter börjar till och med ”Hej och välkommen till studion!” Jag funderar på att läsa upp något ur dem på julafton i tv.

Ville jobba med tv
Men på 80-talet och i början av 90-talet fanns inte så stort utbud av tv-sport, och det var just tv som André Pops ville jobba med.

– Det var tre, fyra ansikten som syntes i rutan. Och hur stor var chansen att bli en av dem? Så jag struntade i det.
I stället vikarierade han som idrottslärare, pluggade lite ekonomi och jobbade som telefonförsäljare tills beslutet att söka till JMK (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation) mognade fram.

– Jag var sjukt nervös på antagningsprovet, det var så mycket som hängde på det. Jag tänkte ”om det inte går vägen, vad gör jag då?”

Tre erbjudanden om praktikplatser

Men det gick vägen och väl på plats gick det mesta bra. När det var dags att söka praktik följde André Pops rådet att söka så många platser som möjligt. Efter ha blivit kallad till intervju av både SVT och TV4 fick han tre erbjudanden om praktikplats – på tv-sporten, Rapport och TV4 Nyheter.

– Alla lärare utom en tyckte jag skulle ta platsen på Rapport. Det är den bästa skolan och har högst prestige. Jag var i valet och kvalet, men en lärare ville att jag skulle tänka efter var jag helst ville vara om några år. Och då blev valet lätt. Jag ville ju helst rapportera från ett stort sportevenemang.

Inspirerad av intervjugurun John Sawatsky

Och att han följde den magkänslan har han inte ångrat. I dag säger André Pops att det han har mest nytta av från utbildningen på JMK är kunskapen om intervjuteknik. Speciellt blev han inspirerad av den kanadensiske intervjugurun John Sawatskys sätt att ställa neutrala och till synes oskyldiga, men tydliga, frågor. Frågor som leder fram till fylliga och utförliga svar. André Pops blev så intresserad av denna metod att han i sin C-uppsats analyserade partiledarutfrågningar inför valet 1998 utifrån Sawatsky.

– Tekniken är verktyget, men jag inbillar mig att bra intervjuer också har med personligheten att göra. Man kan inte träna sig till att bli lyhörd och inkännande. Det kan å andra sidan vara en svaghet att vara för snäll.

Går på magkänsla

Även i det dagliga arbetet går André Pops på magkänsla.

– Några gånger har jag struntat i den och ångrat mig efteråt, säger han.

– Det kan handla om frågor och formuleringar, varje gång jag känt mig tveksam och ändå fortsatt har någon tagit illa vid sig. Man måste känna efter en extra gång.
André Pops vill fortsätta att arbeta med tv-sport, men han hoppar gärna på utmaningar som att vara julvärd eller att rapportera från valvakor. Och en dröm är att få göra en sporttalkshow, ett slags ”Skavlan” med sporttema.

Text: Samverkansavdelningen, december 2010