Allmänna föreläsningar vid JMK

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutionen för mediestudier
  4. IMS
  5. Samverkan
  6. Allmänhet
  7. Allmänna föreläsningar vid JMK

Allmänna föreläsningar vid JMK

Allmänna föreläsningar  är öppna för alla studenter, personal vid IMS samt övriga intresserade. Forskare eller praktiker talar över ett aktuellt tema. Frågor och diskussion följer. Ibland direktsänds föreläsningarna via nätet och frågor kan tas i mot på Twitter, i dessa fall står det tydligt om det i annonsen till föreläsningen.

Ta chansen att delta!

Thomas Olsson

Öppen föreläsning: Quickfallet - juristerna, medierna, lagen och etiken

Vad innebär kravet på oskyldighetspresumtion för hur medier och jurister får och bör beskriva processen och frågan om skuld? Advokat Thomas Olsson som drivit resningsprocessen samt stämt svenska staten för att inte ha respekterat Sture Bergwalls rätt till en rättvis rättegång föreläste vid JMK den 7 maj.

Lambertz

Öppen föreläsning: Quickfallet - ett fall för medierna

Thomas Quick dömdes för åtta mord. Domarna är i dag upphävda i det som många kallar “århundradets rättsskandal”. Göran Lambertz håller inte med. Enligt Göran Lambertz som skrivit boken Quickologi är det mer motiverat att tala om en medieskandal där journalister, debattörer och medier svikit sin granskande uppgift.

Professor Marwan M. Kraidy

Bonnier Lecture with professor Marwan M. Kraidy

Marwan M. Kraidy writes, speaks and teaches about the intersection of media, politics and culture, with a special emphasis on the Middle East in comparative perspective.

Martin Schibbye Foto: Magnus Bergström

Vita fläckar i utrikesjournalistiken

Frilansjournalisten Martin Schibbye besöker JMK den 25 februari och berättar om händelser som ofta hamnar utanför den traditionella utrikesbevakningen och vad man kan göra för att förbättra situationen.

AB

Är journalister för lika varandra?

Journalistverkstan bjuder in till samtal om mångfald inom journalistkåren.

SVT valsatsning

Sociala Medier, Journalistik & Svenska Valet 2014 – #VemsVal14?

Den 9 oktober hålls ett seminarium om sociala mediers inverkan på politiken och journalistiken. Deltar gör forskare och representanter från mediebranschen.

Margret Atladottir

Läsarna får göra en användarkarriär

Margret Atladottir slutade som chefredaktör på Nöjesguiden för att bygga upp en vänstersajt för ungdomar. De som registrerar sig på politism.se får inflytande över innehållet.

Abdullahi Hussein thumb

Smugglade hemliga filmer från Ogaden

Abdullahi Hussein flydde till Sverige med filmerna från gripandet av Martin Schibbye och Johan Persson i Ogaden. Onsdag 20 november kommer han till JMK och berättar om händelserna samt visar delar av materialet.

Carl Larsson

Grävande utan gränser

Carl Larsson, reporter på Sveriges Television, nominerades till årets Guldspade i lokal-tv för sin granskning av dödsolyckan vid Hjulstabron. Han berättar om sina arbetsmetoder på en temadag tisdag 20 maj kl 13:45 – 17:00 som JMK arrangerar i samarbete med Föreningen Grävande journalister och Reportrar utan gränser.

Broadcast web

Hur kan man förstå det nya TV-landskapet?

Den digitala utvecklingen bidrar till att TV-sändningar i traditionellt tablåformat är på väg att tappa sin centrala ställning. Vad vi vinner och förlorar på denna förändring är högaktuella frågor för medieforskningen. Onsdag 10 april kommer vårens Bonnierprofessor Milly Buonanno att hålla en allmän föreläsning om detta under rubriken "Eulogy of Broadcast Television".

Square

Att få svar på sina frågor

Tomas Ramberg, politisk kommentator på Ekot, Sveriges Radio, kommer till JMK onsdag 15 maj för att tipsa om hur man förbereder sina intervjuer och framförallt får svar på sina frågor.

David Magnusson

Dokumenterar i ord och bild

Fotograf David Magnusson använder både kamera och bandspelare när han dokumenterar tonårsflickor i USA som lovar sina fäder att avstå från sex tills de gifter sig. En av bilderna utsågs till Årets porträtt 2012 av Pressfotografernas Klubb.

R McChesney

Prof. Robert W. McChesney

Robert W. McChesney is Gutgsell Endowed Professor in the Department of Communication, University of Illinois at Urbana-Champaign. In September he visits IMS as a Bonnier guest professor.

Stina Lundberg Dabrowski

Stina om konsten att intervjua

Var går gränsen mellan den djuplodande frågan och den kränkande? Journalisten Stina Lundberg Dabrowski delar med sig av sina framgångar och misstag under 30-år som reporter och programledare.

Tidigare föreläsningar

2012-04-23 Om konsten att skriva för ointresserade
2012-03-19 Gräv i biståndet!
2011-12-21 Vilken makt har bilden?
2011-10-31 Transparens är den nya objektiviteten
2011-09-26 Vad gör medialiseringen med politiken?
2011-06-10 ISRAEL OCH MEDIERNA
2011-05-18 Trygghetens utkanter, händelsernas centrum - utrikesjournalistik i nöd och lust
2011-05-04 Att få fakta att dansa - om reportagejournalistik
2011-04-27 The Varieties of Media Cultures
2011-04-20 ”De imperfekta”: drömmen om en tidning
2011-02-14 Journalistik 3.0 – nya medier, förändrad journalistik
2011-01-13 Vem är journalist - och varför?
2010-11-16 Yttrandefrihetskommitténs förslag till ny yttrandefrihetsgrundlag
2010-11-14 Två föreläsningar om journalistutbildning och medier i Vietnam