David Magnusson
David Magnusson
 

År 1998 ordnades en första Purity Ball, där tonårsflickor avlade löftet att avstå från sex tills de gifter sig. Fenomenet har fått snabb spridning sedan dess. Enligt organisationen Abstinence Clearinghouse arrangeras årligen omkring 4 000 ceremonier för avhållsamhet i USA.

Fotograf David Magnusson har dokumenterat fäder och döttrar i samband med Purity Balls i Louisiana, Texas och Colorado. De fotograferas i kläderna de bar under ceremonin på en plats som de kommer överens om tillsammans.

– Jag försöker göra porträtten så vackra att deltagarna vill ha dem hemma på väggen, medan personer från en annan kulturell bakgrund kan tolka bilderna på ett helt annat sätt, berättar David Magnusson.

Dokument i ord och bild
 

Han gör också intervjuer med både flickorna och deras pappor för att få veta hur de ser på kärlek, renhet och tro, och hur de beskriver relationen mellan far och dotter.

David Magnusson är frilansfotograf och medverkar bland annat i Svenska Dagbladet.
Projektet Purity kommer under året att visas i en utställning och publiceras i bokform.

En av bilderna utsågs till Årets porträtt 2012 av Pressfotografernas Klubb, PFK. År 2011 fick David Magnusson ett arbetsstipendium från bildbyrån Scanpix. Projektet har också stöd av Konstnärsnämnden.

Carin Mannberg-Zackari