Abdullahi Hussein var den regionale presidentens rådgivare och ansvarig för medierna i Ogaden, Etiopien, när de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson skottskadades och greps i juli 2011. Svenskarna tvingades delta i en film som skulle användas som bevis mot dem. De utsattes också för en skenavrättning.

När Abdullahi Hussein fick filmen i sin hand bestämde han sig för att lämna landet.
I ett par års tid hade han kopierat presidentens hemliga videofiler av bland annat interna möten, där poliser och soldater vittnar om godtyckliga gripanden, tortyr, mord, utpressning och våldtäkter. Han tog med sig hela materialet när han flydde till Nairobi, Kenya i juli 2012. Sedan ett år tillbaka är han flykting i Sverige.

Regissören Andreas Rockséns dokumentärfilm Diktaturens fångar som visades i SVT 14 oktober i år bygger till stor del på det material som Abdullahi Hussein smugglade ut ur Ogaden.

Mer än 100 timmars film utgör också bevismaterial i den polisanmälan mot regimen i Ogaden som Abdullahi Hussein har lämnat in. En förundersökning om grovt folkrättsbrott inleddes av svensk polis den 24 oktober.

Abdullahi Hussein kommer också att visa delar av sitt material under sin föreläsning på JMK.

The freedom of speech in a dictatorship.
Abdullahi Hussein, former adviser of the president and responsible for the media in Ogaden.

Allmän Föreläsning
Onsdag 20 november
Kl 13:15 – 15:00 i JMK-salen.

 

Text: Carin Mannberg-Zackari

Livesändning

Vi beklagar de sporadiska bild- och ljudstörningarna.