Med en dag kvar till presidentvalet i USA går Trump-Pence och Biden-Harris in i valspurten. Foto CNN
Med en dag kvar till presidentvalet i USA går Trump-Pence och Biden-Harris in i valrörelsens sista skede. Foto: Skärmdump © CNN


PUBLICERAD: 2 november 2020
UPPDATERAD: 12 november 2020


Efter valet 2016 frågade sig många hur Donald Trump kunnat vinna över Hillary Clinton, trots att han legat efter i opinionsmätningarna. Christian Christensen tror att historien kan upprepa sig, trots att Biden leder i opinionsmätningarna - särskilt med tanke på det amerikanska valsystemets utformning.
 

Läs mer: Därför vinner inte alltid kandidaten med flest röster


– Det ser just nu ut som att Biden har fördel, men Trump kan absolut vinna, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid Institutionen för mediestudier och själv amerikansk medborgare.

Trumpadministrationens stora svårigheter med att hantera coronakrisen har gjort att den överskuggat andra valfrågor.
 


– Jag tror att det faktum att Trump blev sjuk lade fokus ännu mer på covid-19. Och det är en stor fördel för Biden. För covid är ju en av de valfrågor som är absolut viktigast för de amerikanska väljarna. Och Biden har tryckt på att det är över 200.000 döda i USA, och att Trump i början av krisen ljög om hur farligt viruset var.
 

Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet. Foto: Fredrik Mårtenson
"Jag tror att det faktum att Trump blev sjuk lade fokus ännu mer på covid-19," säger professor Christian Christensen. Foto: Fredrik Mårtenson

Oavsett vem som vinner valet, är det många faktorer som kan påverka hur de kommande fyra åren kommer att se ut. Christensen tror att den konservativt dominerade högsta domstolen kommer att få stor betydelse för abortfrågan och den amerikanska hälsovårdsreformen Obamacare:s framtid.

– Så vikten av en Trumpseger ligger väldigt mycket i juridiska frågor och omprövningar av olika lagar och regler i USA - med en tydligt omstrukturerad högsta domstol.

Och om Biden vinner återstår det att se om Demokraterna kommer att försöka utöka antalet domare i högsta domstolen eller inte.

– En av de största frågorna blir naturligtvis om Biden försöker att göra högsta domstolen större. Och för det andra om han kommer att ha kontroll över senaten och kongressen.
 

Läs mer: Fördel Demokraterna i kampen om senaten


Hur de kommande fyra åren kommer att se ut beror inte bara på vem som väljs till president, menar Christensen, utan även vilken politisk sammansättning som kongressen får efter valet - något som kommer att avgöra hur stort inflytande den blivande presidenten får.

Av Svante Emanuelli