Fatima Bremmer Foto: Helén Karlsson © Forum, Bonnierforlagen
Fatima Bremmer Foto: Helén Karlsson © Forum, Bonnierforlagen


Augustvinnaren besökte JMK 

Ester Blenda Nordström var den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet. Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.

Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.


REPRIS: Hör Fatima Bremmers sommarprat 
 

I den första biografin om Ester Blenda Nordström, Ett jävlas solsken, berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras i boken en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor. I sitt föredrag gjorde hon nedslag i boken och berättade om sitt fyra år långa arbete med den Augustprisade biografin. Författarsamtalet med Fatima Bremmer arrangerades av Mälardalens Frilansklubb i samarbete med JMK, Stockholms universitet.

Fatima Bremmer
Se dokumentären Ester Blenda - wallraffande piga i SVT Play senast 9 oktober 2018. 
Hör Fatima Bremmer i Sommar i P1 från den 17 juli 2018.
Fatima Bremmer är journalist och författare. Hon har bland annat arbetat som reporter och nyhetschef på Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet. 2011 utkom hon med den uppmärksammade boken ”De sista tanterna”, ett kulturhistoriskt porträtt över den svenska tanten.