Martin Schibbye Foto: Svante Emanuelli © 11 december 2019
"Vi måste utgå från att han lever. Allting annat vore ett sådant fruktansvärt svek mot honom. Den största skräcken som samvetsfånge är att bli bortglömd", säger Martin Schibbye som själv suttit fängslad i grannlandet Etiopien. Foto: Svante Emanuelli © 11 december 2019


PUBLICERAD: 17 december 2019

Det berättade frilansjournalisten Martin Schibbye från Blank Spot Project när han förra onsdagen besökte journaliststudenter på Stockholms universitet. Han förklarar att Eritrea förvägrar Sverige konsulärt tillträde och att landet inte tillåter Dawit Isaaks anhöriga att få träffa honom. Däremot är staten tydlig med att säga att han lever.

Läs mer: ”Jag behövs där som journalist och jag känner att jag har bråttom tillbaka”

Martin Schibbye, som själv suttit fängslad i 438 dagar i grannlandet Etiopien efter att ha gripits under en reportageresa, lyckades under arbetet med sin nya bok ta sig in i det slutna landet Eritrea i jakten på livstecken från Dawit Isaak. Själv är han hoppfull och tror att hans olycksbroder ännu lever. Martin Schibbye bedömer att förutsättningarna för ett frisläppande just nu är bättre än någonsin.

Dawit Isaak Foto: Pressbild © Offside Press
Om stater och länder kan fängsla journalister utan att det får några som helst konsekvenser så är vi illa ute, menar Martin Schibbye. Dawit Isaaks "frihet är allas vår frihet. Och ’at the end of the day’ så är det ju han som slåss för vår rätt att få följa honom i hans publicistiska fotspår", säger Blank Spot Projects chefredaktör. | Dawit Isaak Foto: Offside Press
 

– Frånvaron av ett dödsbesked är ett tecken på att han är vid liv, säger Martin Schibbye.

Och han tillägger att:

– Vi måste utgå från att han lever. Allting annat vore ett sådant fruktansvärt svek mot honom. Den största skräcken som samvetsfånge är att bli bortglömd.

Ur Jakten på Dawit av Martin Schibbye
”Jag behövs där som journalist och jag känner att jag har bråttom tillbaka”. Dawit Isaak, januari 2001. (Ur "Jakten på Dawit" av Martin Schibbye).
 

Läs mer: Schibbye kritisk till filmen om fångenskapen

När kvällens moderator Björn Häger, journalist och lärare vid Stockholms universitet, frågar Martin Schibbye varför vi ens behöver bry oss om Dawit Isaaks fall vänder han sig till journaliststudenterna i publiken och säger:

– Det är inte vi som kämpar för honom. Det är han som kämpar för oss. Om vi låter den här frågan tyna bort, så utsätter vi alla er i era framtida reportageresor för oerhörda risker.

Svante Emanuelli
 


Läs mer av Martin Schibbye

Jakten på Dawit
438 dagar
Kom levande hem
Reportage på Blankspot