Professor Anna Roosvall Foto: Svante Emanuelli © 2017

Så här berättar medierna vanligtvis om klimatfrågan

Det finns två framträdande sätt som medierna använder sig av för att inrama klimatfrågan. Det ena fokuserar på det politiska spelet och klimatfrågan som ett politiskt spel (Political game frame), och det andra fokuserar mer på sakfrågan på klimatförändringarna i sig och dess effekter (Issue frame). Political game frame används mest och har en internationell prägel. Issue frame används i mindre utsträckning och och kombinerar ofta ett globalt och lokalt perspektiv samtidigt.

Anna Roosvalls forskning

Anna Roosvall är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet. I sin forskning ägnar hon sig främst åt kulturjournalistik och medierapportering om klimatförändringar. Anna Roosvall har skrivit om medier och klimaträttvisa i boken "Media and Transnational Climate Justice: Indigenous Activism and Climate Politics” (2018).