Estonia - natten jag inte dog Foto: Mattias Ramos © Sveriges Radio. Bilden är ett montage.
I Annika Olssons prisbelönta radiodokumentär berättar Ulla om natten då Estonia sjönk och hur hon klarade sig levande undan. Foto: Mattias Ramos © Sveriges Radio. Bilden är ett montage.


PUBLICERAD: 3 mars 2021
UPPDATERAD: 25 mars 2021

Efter praktikterminen på P4 Gotland fick Annika Olsson extrajobb där. I december 1992 intervjuade hon en kvinnlig gynekolog som just återvänt från Split i det forna Jugoslavien. På uppdrag av Röda Korset hade hon arbetat med kvinnor som våldtagits under den etniska konflikt som fortfarande pågick.
 
– Det hon berättade kändes helt ofattbart. Och jag tänkte, varför vet jag så lite om det här? säger Annika Olsson. 

När det några månader senare var dags att göra ett längre reportage på journalistutbildningen, valde hon därför att resa till den krigshärjade regionen tillsammans med fotografen Maud Nycander.

– Det resulterade i en omvälvande upplevelse. Vi bodde på den flyktingförläggning dit människorna som släppts från läger kom, för att återförenas med anhöriga. Sen skrev jag i bland annat Dagens Nyheter, Månadsjournalen och Röda Korsets magasin.

Annika Olsson Foto: Barry HendersonSom programledare och reporter på Sveriges Radios P1 tog hon chansen att göra samhällsjournalistik utifrån annorlunda perspektiv och växla mellan direktsändning och gestaltade reportage.

2006 blev Annika Olsson programledare på SVT och varvade vikariat där med att göra dokumentärer och skriva för DN Insidan. Så småningom tog hon en paus från journalistiken och arbetade som lärare i sju år.

– Så här efteråt kan jag se att det finns ett stort värde i att ta ett steg bort från journalistrollen.

Men en dag berättade hennes vän Ulla, en av endast fjorton kvinnor som överlevt Estoniakatastrofen 1994, att hon börjat skriva texter om sina minnen och upplevelser. 

– När hon visade mig texterna så fanns där en helt unik berättelse om överlevnad, med en alldeles egen röst. Så föddes tanken på att göra en dokumentär. Jag var livrädd för att vår vänskap skulle ta stryk, säger Annika Olsson, men det blev faktiskt precis tvärtom.


Läs mer: Så ansöker du till Journalistprogrammet vid JMK


Dokumentären Estonia - natten jag inte dog, producerad av Ylva Lindgren, sändes 2019 och blev Annika Olssons återkomst till journalistiken. Den gav henne också förra årets Prix Europa, för bästa europeiska radiodokumentär.

– Det här är Ullas berättelse, och jag är så tacksam för att hon gav mig förtroendet att gestalta den. Ulla ville för första gången berätta om sin upplevelse, men på ett annorlunda, mer existentiellt, sätt. Och för flera av de medverkande har dokumentären fungerat som en läkning, sade Annika Olsson, i ett pressmeddelande som gick ut samma dag.

I en kommentar till rekryteringen av Annika Olsson säger Maria Nilsson, studierektor i journalistik vid Institutionen för mediestudier:

– Vi sökte en erfaren radiojournalist till ett vikariat, en journalist som kan jobba brett och djupt – allt från nyheter till dokumentär. Annika är en prisbelönt radiojournalist – hon vann just en internationell utmärkelse för sin dokumentär, och hon har en bred erfarenhet som matchar våra behov. 

Svante Emanuelli 

Ytterligare information
Annika Olsson har en bred journalistisk erfarenhet som reporter, programledare, redaktör och producent. Hon har arbetat för bland annat Sveriges Radio, SVT, UR/Kunskapskanalen, och skrivit för Dagens Nyheter, Berlingske Tidende och Aftenposten. För sin dokumentär Estonia - natten jag inte dog belönades hon med priset för bästa radiodokumentär under Prix Europas virtuella prisutdelning från Berlin den 27 oktober 2020.
Annika Olsson tillträdde som vikarierande adjunkt i journalistik den 1 februari i år. Hon kommer att undervisa i kandidatprogrammet, främst årskurs 1 och 2, i kurserna Radiojournalistik, Nyhetsjournalistik, och Dokumentärt berättande. 
Läs mer: Om du vill bli journalist är det här programmet för dig