– Vi ser ju nu att den kommersiella sektorn kan expandera på alla områden. Expressen har rörlig bild. Aftonbladet har rörlig bild. De konkurrerar på alla områden. De bjuder in utländska bolag. Expressen samarbetar med CNN. Utmärkt! Det är ju en hård konkurrens på marknaden. Men de kan göra det helt utom regler och kontroll. Men samtidigt så kräver de att de ska kunna komma in och kräva statlig granskning av var SVT, SR och UR ska expandera. Och det är en logik som jag tycker är väldigt svag, säger Sigurd Allern.

Almedalen: Morgondagens SVT, SR och UR – nu ska det avgöras

Även Journalistförbundets företrädare var kritisk.

– Det är ju ingen hemlighet att vi tycker att förhandsprövningen är ett otyg redan från början, säger Jonas Nordling, ordförande Svenska Journalistförbundet.

Sigurd Allern noterar att journalistik är en kollektiv nyttighet som är svår att sälja som en privat vara på marknaden.

– Det finns lite pengar att tjäna på nyhets- och aktualitetsjournalistik i sig, den har för det mesta varit mycket annonssubventionerad. Nu är det på grund av plattformar som Facebook och Google svårare än förr, säger Sigurd Allern och tillägger att det är därför som privata mediebolag som MTG och Bauer Media inte är intresserade av journalistik utan endast bråkar med public service om den verksamhet som råkar krocka med deras egna ekonomiska intressen.

Läs hela utredningen (SOU 2018:50)

Filippa Wallestam, vd för det privata mediebolaget NENT (tidigare MTG), höll delvis med i Allerns slutsatser:

– Public service-bolagen fyller en otroligt viktig funktion i vårt samhälle när det kommer just till att spegla befolkningen, att ta tillvara på minoritetsintressen, och visa den nyhetsbevakning som vi privata aktörer inte fokuserar på. Där är vi helt eniga. Och där har jag inga synpunkter. Snarare tvärtom. Jag vill ju att public service-bolagen ska fokusera ännu mer på de bitarna. Och mindre på de vi kan göra under samma villkor – alltså de mer underhållningsrelaterade bitarna, säger Filippa Wallestam.

Mer information
Vad innebär förslaget till förhandsgranskning? ”Kommittén föreslår även att berörda intressenter ska kunna begära hos Myndigheten för press, radio och tv att en ny tjänst eller en väsentlig ändring av en befintlig tjänst hos något av public service-bolagen ska förhandsprövas”. (s. 19, Ett oberoende public service för alla – nya möjligheter och ökat ansvar, SOU 2018:50)
Sigurd Allern är professor i journalistik vid Universitetet i Oslo, tidigare gästprofessor och numera forskare vid Institutionen för mediestudier, IMS, Stockholms universitet.
Ny utredning: Så ser framtiden ut för public service (svt.se, 19 juni 2018)
Martin Jönsson: Miljardregn över public service, men också nya krav (betallänk, dn.se, 19 juni 2018)