Fr.v. Paul Hansen, Christoffer Hjalmarsson och Anna Roosvall Foto: Alva Snis Sigtryggsson © 2015
Fr.v. Paul Hansen, Christoffer Hjalmarsson och Anna Roosvall Foto: Alva Snis Sigtryggsson © 2015


Under kvällen stod fotografiet i centrum och gästerna diskuterade bland annat fotografiet på Alan Kurdi, etiska frågeställningar och digitaliseringen.

Samtalets första del handlade om det världskända fotografiet på den lille pojken Alan Kurdi som hittades död på en sandstrand i Turkiet i höstas, ett fotografi som Christoffer Hjalmarsson beskrev som “Europas mest omskakande bild i år”.

Anna Roosvall sa att det i samband med spridningen av fotografiet diskuterats om man verkligen ska publicera bilder på någon som är död. Det blir ett etiskt dilemma, menade hon. Hon påpekade även att västerländska medier kan tendera att i högre grad publicera fotografier på döda människor som inte är vita än bilder på döda människor från hemlanden.

Pauls Hansen svarade med att detta inte är en skillnad som görs på Dagens Nyheter. Han ville även poängtera vikten av fotografiet på Alan. 

- Det skulle vara ett etiskt problem att inte publicera den här bilden, sa han.

Han resonerade vidare kring etiska frågeställningar:

- Du måste plocka med hela situationen. Om Stockholm har blivit bombat av Ryssland och det ligger döda kroppar på marken är det klart att den bilden ska tas. Sedan hur den ska tas och hur den ska publiceras, det är en annan diskussion. Vi måste visa det på ett sätt som är värdigt, och det är där det etiskt svåra ligger.

Gästerna diskuterade även digitaliseringen och vad den har fått för konsekvenser för fotografiet.

- Problematiken med sociala medier är att ett foto kan få en enorm spridning och en falsk spridning, sa Christoffer Hjalmarsson.

Paul Hansen menade att problem som dessa dock kan få en positiv effekt, då han tror att den osäkerhet som finns kring sociala medier har gjort att yngre människor idag ifrågasätter mer än vad de gjorde förut.

Anna Roosvall var inne på samma spår. Hon menade dessutom att det är viktigt att komma ihåg att även ursprungsfotografen har vinklat bilden på ett visst sätt.

- Fotografiet som sanning är så ingrott, sa hon.

Mikaela Lindahl och Johanna Karlsson

Mer om Journalistverkstan

Podd: Lyssna på Journalistverkstans podcast och hör panelsamtalet från 15 oktober i repris.
Facebook: Följ oss på facebook.com/journalistverkstan
Nästa Journalistverkstan: Journalistverkstans nästa samtal hålls den 24 november 2015.