Det var ingen brist på meningsskiljaktigheter när Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, och IMS , måndag 24 november i F-salen på filmhuset  ordnade ett seminarium om mediers roll i konflikter utifrån konflikten och kriget i Ukraina.

Oleksy Melnyk från Kiev talade om det ryska propagandakriget  i Ukraina, medan Mary Dejevsky (se bilderna nedan), ledarskribent och kolumnist på Independent i London, påminde om att ett antal avgörande frågor om vad som hänt under konflikten fortfarande inte är besvarade.

Alexa Robertson från IMS utvecklade begreppet ”strategisk berättelse” (strategic narrative) som en bättre förklaringsram än propaganda eller strävan mot objektivitet för att förstå nyhetsbevakningen kring konflikter.  Den brittiske journalisten Aidan White, som länge arbetat för internationella journalistfederationen och nu driver ett nätverk för etik i journalistiken avslutade med en brinnande appell för det fortsatta behovet av en kvalificerad journalistik med resurser i en tid när förutsättningarna för självständig journalistik kraftigt försämrats.

Mer information om seminariet, Media in a political context – watchdog or propaganda instrument?finns att läsa här.

Bilder från seminariet

Rapportering via Twitter

Foto: Svante Emanuelli.