Den 18 december kl 20 sändes ”Dokument inifrån: Jakten på storspelarna” i SVT2. En djuplodande granskning av Svenska Spels satsning på nätkasino. Bakom den står tre studenter vid journalistutbildningen på Stockholms universitet – Johannes Hallbom, Anna Nordbeck och Jakob Larsson.

"En grej med potential"

Dokumentären är slutresultatet av ett grävprojekt som inleddes hösten 2013 på JMK-kursen Research och Intervju. 

– Jag är glad och stolt, säger den kursansvarige läraren då det begav sig, och fortsätter:

– Gästläraren Erik Palm och jag fattade snabbt att de här studenterna hade en grej med potential. 

Johan Brånstad, projektledare på Dokument inifrån, gick igång på idén och på våren 2014 arbetade studenterna vidare med researchen under hans ledning, vid sidan av JMK-studierna.

– Det har varit jätteintressant att följa Anna, Jakob och Johannes under det här året. De är väldigt kompetenta var och en, men jobbar dessutom fantastiskt bra i grupp. Det känns också jättebra att JMK har möjliggjort detta samarbete. Det vill vi gärna göra fler gånger, säger Johan Brånstad.

Under hösten 2014 gjorde JMK-studenterna sin långa praktik på Dokument inifrån-redaktionen. Det var nu den granskande dokumentären färdigställdes.

Arbetet har varit intensivt och spännande, berättar de.

– Ett intressant moment var när vi konfronterade en brittisk spelforskare som skrivit en beställd rapport åt Svenska Spel. Han blev väldigt upprörd över att vi hade låtit andra forskare granska hans rapport och försökte sedan stoppa publiceringen av intervjun. Han hävdade att det var hans ”intellectual property”. Intervjun kom med i programmet, säger Johannes Hallbom.

Dokumentären "Jakten på storspelarna" sändes den 18 dec kl 20 i SVT2 och på svt.se.

Besök JMK och Institutionen för mediestudier för information om utbildningar och forskning inom journalistik, medier och kommunikation, www.jmk.su.se.