Credit Central Press / Hulton Archive Editorial / Getty Images / Universal Images Group Rights Managed / For Education Use Only

Gunnar Gren, Nacka Skoglund i semifinalen mot Västtyskland (3-1 till Sverige)

Året som räknas som televisionens genombrott i Sverige är 1958. Knappt fyra år tidigare hade tv börjat sändas, men det skulle behövas något större evenemang innan svenskarna kände att det var dags att köpa apparaten som krävdes.

För första gången skulle Sverige stå värd för världens största sporthändelse (OS undantaget). Nämligen fotbolls-VM. 8-29 juni spelades matcherna, inte bara på de stora arenorna i Sverige, utan även de mindre orterna fick besök av världens landslag. Tunavallen i Eskilstuna, Arosvallen i Västerås till och med Jernvallen i Sandviken.

Sverige slutade tvåa, efter att i finalen förlorat mot Brasilien där Pelé gjorde sitt genombrott. Finalen blev legendarisk, men frågan är om inte det är ett mål som förknippats mest med detta VM. I semifinalen, spelad på Nya Ullevi, mot Västtyskland där Kurt "Kurre" Hamrin vandrade på sin högerkant för att plötsligt sätta fart och längs med kortlinjen ta sig in i straffområdet och få in bollen i mål. 60 år senare får han fortfarande berätta om målet, och inte sällan dyka upp i halvtid på någon fotbollsmatch och ensam agera om sin bragd till publikens jubel.

Nu är det fotbolls-VM igen, TV betyder mer än någonsin för att sända eventet och Sverige möter Tyskland igen.

Kan det bli fler legendariska ögonblick i fotbollens och televisionens historia?

______

Är du intresserad av television och andra rörliga bilder och vill studera på universitetet rekommenderar vi Filmvetenskap eller Medie- och kommunikationsvetenskap. Du kan även göra en sen anmälan från den 13 juli till en del av våra utbildningar. Läs mer här