En presentbutik för piloter i den amerikanska armén i syditalienska staden Bari Foto: US Army © 1945
En presentbutik för piloter i den amerikanska armén i syditalienska staden Bari, 1945. Foto: US Army © 1945


På engelska: Study finds new evidence of 5 more Allied gift shops in Italy

Resultatet av Faggellas undersökning av Giorginis roll i lanseringen av det italienska modet under 1950-talet har lett fram till flera oväntade slutsatser.

– Den mest överväldigande upptäckten för mig, var att det fanns en presentbutik för allierade som Giorgini drev på Florens mest prestigefulla shoppinggata, säger Faggella.

Medan de presentbutiker som drevs av USA:s armé i Italien sålde cigaretter, tvål och tuggummin, erbjöd Giorginis butik på Via dei Calzaiuoli exklusiva toscanska hantverksprodukter, inklusive modeaccessoarer.

Studien visar att Giorgini drev fyra andra presentbutiker, en i utkanten av Florens, samt en butik i Milano, Monza respektive Trieste.

Chiara Faggella Foto: Svante Emanuelli © 22 februari 2019
Chiara Faggella Foto: Svante Emanuelli © 22 februari 2019


På italienska: Nuovo studio scopre 5 negozi in Italia che vendevano artigianato di lusso ai soldati alleati

I flera år hade forskarna varit eniga om han var hjärnan bakom lanseringen av det italienska modeundret, men Faggellas gransking ledde till en omvärdering av hans roll och avfärdandet av tre gamla historiska myter.

För det första, så var det visserligen sant att Giorgini arrangerade modeshower för internationella köpare i Florens 1951, och att han blev mellanhand för det italienska modet. Men han var inte ensam. Det fanns flera andra aktörer som bidrog till skapandet av en ny marknad i USA och Kanada för italienska modevaror och modeskapande.

I sin avhandling så bryter hon för det andra med den förenklade uppfattningen att det italienska modet skulle ha fötts 1951, och tidigarelägger tidpunkten för dess lansering till 1944.

Och för det tredje:
– Det är felaktigt att påstå att det redan 1951 skulle ha funnits en slags gemensam italiensk ”look” bland alla de designers som visade upp sina alster under modeshowerna i Florens, säger Faggella.
Svante Emanuelli


Mer information

Presentbutiken på Via dei Calzaiuoli 56 drevs av Giorgini under brittiskt kommando mellan september/oktober 1944 – mars 1946. Florens befriades den 11 augusti 1944 och Italien den 25 april 1945.
Den 11 januari 2019 disputerade Chiara Faggella på sin avhandling ≪”Not so simple” - Reassessing 1951, G.B. Giorgini and the launch of Italian fashion≫.
Faggella gick igenom Giorginis privata arkiv av gammal brevkorrespondens och urklippsalbum med PR-material och nyhetsartiklar. Den relativt underutforskade korrespondensen hjälpte henne att återskapa bilden av mannen bakom myten.