Kärleksmanifestation vid Sergels torg den 9 april 2017/Maria Nilsson. Foto: Maria Nilsson/Okänd

- Bilden är det första man ser då man tittar i tidningen, säger Maria Nilsson som forskar om visuell kommunikation och fotografi vid Institutionen för mediestudier, IMS.

Hon tillägger att de flesta svenskar fick sin information om lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april 2017 via tidningarnas digitala upplagor.

Maria Nilsson kommer nu att kartlägga hur nyhetsredaktionerna på dagstidningarna Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen skildrade terrorattacken i papperstidningen och på sina nyhetssajter - dels via sina egna fotografers bilder men också via ögonvittnesbilder från allmänheten.

Vid sidan av de bilder som nyhetssajterna publicerade, lades det ut många foton på döda och sårade i sociala medier, som aldrig skulle ha passerat redaktionernas grindvaktsfunktion i traditionella medier.

- Även fast människor har fotograferat tidigare, så är visuell kommunikation, fotografi och video så tillgängligt nu. Alla fotograferar. Alla har en smartphone och alla kan dela bilder, säger Maria Nilsson och tillägger att bildflödet i sociala medier ofta är snabbare än flödet av nyhetsbilder via traditionella nyhetssajter.

I sin studie kommer Maria Nilsson att undersöka ”hur dådet gestaltades, etiska frågeställningar och balansen mellan nyhetsvärde och skyddet för personlig integritet”.

Hon tänker ta hjälp av gestaltningsteorin (framing theory på engelska) för att undersöka hur journalisterna gestaltar den verklighet som nyheterna beskriver.
Svante Emanuelli

Mer om Maria Nilsson

Universitetslektor och studierektor i journalistik vid IMS. Internationell erfarenhet av forskning, undervisning och redaktionellt arbete som skrivande journalist.
Disputerade 2003 vid University of Iowa, USA, med en avhandling om bildjournalistikens villkor i 1970-talets Spanien under övergången från Francos diktatur till demokrati.
Andra forskningsprojekt omfattar bl.a. Kartläggning av nyhetsbilden i svensk dagspress 1995-2013 samt Bildjournalistik och redaktionella processer.