Corderlia Edvardson. Foto: Dan Hansson
Cordelia Edvardson. Foto: Dan Hansson

Cordelia Edvardson-priset etablerades år 2010 av Stockholms universitet och Institutionen för mediestudier, enheten för journalistik, medier och kommunikation (JMK) i syfte att "uppmärksamma personer som exemplifierar framstående journalistik". Priset ska delas ut vartannat år. Svenska Dagbladet donerar prissumman, 10 000 kr, enligt avtal med Stockholms universitet. Den första pristagaren var SR:s Cecilia Uddén, utrikeskorrespondent i mellanöstern.

Pristagaren väljs med hänsyn tagen till följande formulering: "Cordelia Edvardson-priset delas ut till en journalist som är verksam på svenska språket och har ett starkt engagemang, personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla".

Juryn som utser vinnaren av priset består av följande personer: Christina Jutterström (tid SVT), Kaj Schueler (tid SvD), Axel Andén (Medievärlden), Peter Kadhammar (Aftonbladet), Cilla Benkö (SR), Ester Pollack (IMS och juryns ordförande). Cordelia Edvardson var en del av juryn till dess hon avled.

Pristagaren annonseras först vid själva prisceremonin.

I samband med prisutdelningen arrangerar IMS ett symposium, öppet för alla intresserade. I år är temat utrikesjournalistikens villkor och framtid.

Priset delas ut torsdag 6 december i JMK-salen, Karlavägen 104. I år hålls också en minnesstund med anledning av Cordelia Edvardsons bortgång tidigare i höst.

Välkommen
Ester Pollack, juryns ordförande

15.05-15.45

Minnesstund