USA:s president Trump dominerade svensk mediebevakning under 2018. Foto: SvD, SVT, DN och Expressen.

TV4: Trump mest nämnd i svensk media detta år

– Det har med bevakningen av USA att göra som är väldigt omfattande. Det har med Trump att göra som blivit en internationell symbol för högerpopulismen. Och det har med Trump som person att göra: hans twittrande och konfrontativa agerande, säger han till TV4.

Sigurd Allern, som är professor emeritus i journalistik vid Universitetet i Oslo och som tidigare har forskat vid Stockholms universitet, är dock inte bekymrad över att det skulle rapporteras för lite om de svenska politikerna.

– Det råder inte brist på bevakning av de svenska politikerna – det är snarare fråga om en överbevakning av allt som Trump gör. Vi vill nog inte ha 50 000 fler artiklar om Löfven eller Lööf, det har det skrivits nog om.

Enligt Sigurd Allern följer nyhetsbevakningen ett gammalt mönster.

– Sättet som medierna prioriterar nyheter är på sätt och vis inte nytt. Det råder stabilitet kring vem och vad som får uppmärksamhet, men det tillkommer ständigt nya kapitel i den gamla nyhetsberättelsen.

Retriever: Donald Trump överskuggar den svenska medierapporteringen