Demonstranter sörjer den dödade journalisten Gauri Lankesh. Foto: Skärmavbild SVT

SVT: Medieforskaren: Hoten mot journalister ökar i Indien

För ett år sedan, mördades hennes vän, den ledande indiska journalisten och förkämpen för pressfrihet Gauri Lankesh utanför sitt hem i Bangalore av en grupp hinduiska fundamentalister. Och morden på journalister i Indien ser ut att öka. Minst 3 journalister dödades under 2017 och under årets första sex månader har 4 journalister dödats under 2018.

– Mördarna agerade inte på egen hand, vilket polisen vill få oss att tro. Det var en organiserad grupp, vars främsta mål är att mörda akademiker, intellektuella och journalister. Gauri stämde in på den beskrivningen, säger Shakuntala Rao.

Mer information

More women journalists than ever before in India, but their safety is deteriorating (27 sept. 2018, ims.su.se)
Fler kvinnliga journalister i Indien än någonsin förr - men deras säkerhet har försämrats (27 sept. 2018, ims.su.se)
I slutet av september besökte Shakuntala Rao Sverige. Till vardags är hon professor i kommunikationsvetenskap vid State University of New York, USA. Rao är dessutom gästprofessor hos den ledande forskningsmiljön (Leading Research Environment in Global Media Studies and Politics of Mediated Communication) vid JMK, Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet.