Foto: Johan Wessmann, News Oresund, Flickr CC
Foto: Johan Wessmann, News Oresund, Flickr CC


Igår uppmanade Funcke journalister att protestera kraftigt och kräva ett domstolsbeslut av polisen (Journalisten, 17 aug. 2016) om de vill genomsöka källskyddat material. Funcke menar att det borde ha räckt för Epstein att visa sin vanliga legitimation vilket han också gjorde för att inte polisen skulle behöva gå igenom de bilder han tagit under en festival i Stockholm. Men Mats Eriksson, kommunikatör vid polisen, försvarar civilpolisernas agerande mot DN-fotografen.

– Om polisen uppmärksammas på att en man fotograferar barn och har ett misstänkt beteende så måste vi ingripa. Det viktiga för bedömningen är dels platsen och omständigheterna, det senare är en festival, som vi vet av hävd att det funnits en hel del problematik kring med exempelvis sexuella ofredanden. Om man är journalist ska man kunna visa upp ett giltigt press-id, säger han till Journalisten (18 aug. 2016).

Men Nils Funcke håller inte med.

– Så bråttom kan det väl inte vara, om man tror sig ha sett en pedofil, eller en annan som begår en brottslig gärning. I avvaktan på att man fastställer identiteten och ärende så kan polisen undvika att gå in och titta i den, säger Funcke som önskar att polisen kontrollerat de uppgifter Epstein lämnat istället för att direkt leta igenom Epsteins kamera.