Blomsterhav efter terrordåd, Sergels torg Publicerad: 2017-04-09 Foto: Magnus Fyhr © Mostphotos
Blomsterhav efter terrordåd, Sergels torg Publicerad: 2017-04-09 Foto: Magnus Fyhr © Mostphotos


– Ett klart minus går förstås till de medier som förmedlade en del av de falska ryktena som gick om skottlossning. Det bidrog ju till att en del människor fick panik, sade Ester Pollack till Kulturnytt i P1 när hon på måndagen blickade tillbaka på medierapporteringen efter dådet på Drottninggatan. 

  • Mediernas rapportering av terrordåd. "Hur mycket borde medier rapportera vid sådana här händelser och är det motiverat att gå ut med obekräftade uppgifter? Med oss för att prata om det har vi Ester Pollack, (...) Stockholms universitet, och Olle Zachrison, chef på Ekot, Sveriges Radio". (Studio Ett, SR, Publicerat tisdag 11 april kl 13.57)
  • Ygeman vill utreda mediers terrorbevakning "Tomgång, förvirring och för lite fakta. Nu kommer kritiska synpunkter på medierapporteringen om fredagens terrordåd. Även etablerade nyhetskanaler spred rykten om skottlossning. Inrikesminister Anders Ygeman vill utreda hur medierna fungerade". (SvD/TT, Publicerat måndag 10 april, 16:04)

  • Falska nyheter i omlopp efter terrordåd. "I samband med terrorattentatet under fredagen i Stockholm spreds flera medvetet falska nyheter på nätet. – De försvårar möjligheten att hantera händelsen på ett bra sätt, säger Anna Nyman på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB". (SVT, Publicerad:10 april 2017 18.57

  • Forskare om medias rapportering av det misstänka terrordådet "Obekräftade uppgifter och rykten om skottlossning. En diskussion har väckts om hur medierna rapporterade om händelsen på Drottninggatan i Stockholm". (Kulturnytt i P1, Publicerat måndag 10 april kl 15.46)
  • Ygeman vill utreda mediers terrorbevakning SVERIGE "Tomgång, förvirring och för lite fakta. Nu kommer kritiska synpunkter på medierapporteringen om fredagens terrordåd. Även etablerade nyhetskanaler spred rykten om skottlossning. Inrikesminister Anders Ygeman vill utreda hur medierna fungerade". (Erika Josefsson, TT/GP.se, Publicerat måndag 10 april kl 20:14)

Mer om medierapporteringen av terrordådet