Edgar Mannheimer och Gilda Hamidi-Nia.
 

Edgar Mannheimer och Gilda Hamidi-Nia läser båda masterprogrammet i journalistik vid JMK. Strax före jul åkte de till Egypten och var där fram till slutet av februari. Däremellan åkte de även till Tunisien, då den 14 januari var femårsdagen för när landets diktator Ben Ali föll. Deras reportage sändes i SR:s program Konflikt den 20 februari. 

I helgen fick Gilda Hamidi-Nia veta att en av deras intervjupersoner gripits i sitt hem, och under måndagmorgonen fick hon veta att ytterligare en av deras intervjupersoner gripits. 

Hundratals aktivister greps under demonstrationer i Kairo under måndagen, rapporterar Sveriges Radio

Varför greps personerna som ni intervjuat?

– De har i skrivande stund inte fått någon klarhet i varför de gripits eller vad de anklagas för. Men det rör sig helt enkelt om att det planerades protester mot regimen den 25 april och det här är ett sätt för regimen att stävja de som inte går i deras linje. Den officiella orsaken bakom protesterna sägs handla om de öar Egypten ska ha ”skänkt” till Saudiarabien, men det ligger mer bakom än så. Man är helt enkelt missnöjd med ledarskapet, säger Gilda Hamidi-Nia.

– Gripandena fördöms av flera människorättsorganisationer. Läget är allt annan än ljust för de i Egypten som vill ha demokrati och sina mänskliga rättigheter respekterade om de hela tiden möts med sådant här motstånd. Till exempel avvärjdes protesterna rätt snabbt igår med tårgas och ett hundratal människor greps, säger Gilda Hamidi-Nia.

Hur kommer det sig att ni valde att göra reportagen? 

– Vi hade redan i höstas bestämt oss att vi för vårt masterarbete skulle uppmärksamma att det gått fem år sedan den arabiska våren. När vi väl var i Egypten så hörde vi berättelser om repressioner mot egyptiska aktivister. Så tillsammans med redaktionen på Konflikt i P1 tog vi beslutet att vi ville låta de som låg bakom revolutionen 2011, och de som än i dag kämpar för demokrati, få komma till tals, säger Gilda Hamidi-Nia.

Hur var det att göra reportagen?

– Vi gjorde fyra olika reportage varav tre var från Egypten. Den största utmaningen var att helt plötsligt befinna sig i ett land där yttrandefriheten inte var en självklarhet och inte heller möjligheten att arbeta fritt som journalist. Vi fick till exempel gömma bandaren vid vissa intervjuer, vara försiktiga med hur högt vi pratade när vi gjorde intervjuer om politiskt känsliga ämnen och hålla ett öga på vilka som satt i närheten av oss. I Egypten var detta särskilt påtagligt inför själva årsdagen av 25 januari då myndigheterna slog till hårt mot just gamla aktivister för att undvika en ny ansamling på Tahrirtorget, säger Gilda Hamidi-Nia.

– Rent formmässigt brottades vi med hur vi skulle lägga upp det så att man både skulle få sig en påminnelse om händelseförloppet i respektive land samt en bild av dagens realitet för människorättsaktivister. Vi hade dock turen att jobba med en kunnig redaktion som stöttade oss en hel del i det arbetet, säger Gilda Hamidi-Nia.

Lyssna på reportaget i SR:s Konflikt den 20 februari nedan: