Förra terminen hölls en helt ny kurs på journalistprogrammet: Journalistiska metoder. Studenterna fick då jobba med research och offentlighetsprincipen och hade som uppgift att göra en egen granskning. Det var studenternas andra delkurs på programmet och nu har deras arbete lett till ett längre reportage i Kaliber.

Lovisa Åkesson, Martin Adlercreutz och Linnea Johansson granskade rättsprocessen bakom Kistamannen och lyckades avslöja att tingsrätten har slarvat med att ge brottsoffer och vittnen möjlighet att delta i rättegångar.

– Vi hade läst om "Kistamannen" i media och när vi i kursen skulle göra en personresearch valde vi att göra research om honom. Av en slump skulle en rättegång mot mannen precis inledas och vi besökte huvudförhandlingen. Rättegången kunde dock inte genomföras som planerat då man inte lyckats kalla målsägarna. När vi senare i kursen skulle göra ett grävprojekt valde vi att granska vad som gått fel, säger Martin Adlercreutz.

Hur var det att göra granskningen?

– Spännande och lärorikt. Det var kul att under längre tid verkligen få gå på djupet i en granskning. Svårigheterna låg mest i att överblicka de juridiska förutsättningarna och därmed vem man skulle ställa till svars för den dåliga delgivningsprocessen. De olika myndigheterna skyllde på varandra. Som journaliststudent var det ibland svårt erfarenhetsmässigt svårt att ställa de rätta och svåra frågorna, säger Martin Adlercreutz.

Hur ser planerna ut framöver? Någon mer granskning på gång?

– Det var väldigt kul och en väldigt bra erfarenhet att göra en djupare granskning. Senare under våren har vi en kurs som heter Nyhetsjournalistik och hoppas då få göra fler gräv, säger Martin Adlercreutz.