Anja Hirdman Foto: Anna-Karin Landin © 2016 Stockholms universitet

Cissi Wallin: Varit jobbigt även för mitt samvete (betallänk)

Anja Hirdman som har studerat känslornas plats i det offentliga rummet, säger till Svenska Dagbladet att instafeminismens känslofokus knappast är unik. Hon menar att det är en del av en folklig rörelse som uppstått i samband med de nya mediernas intåg.

– Tekniken gör att du kan få många följare. Men det handlar inte om politiska följare eller aktivism i den bemärkelse vi sett tidigare. Det är mer en form av känslogemenskaper. Och visst är de moralistiska, men det gäller inte bara feministiska instagramkonton utan hela det digitala rummet, säger hon till Svenska Dagbladet.

Ett återkommande problem för kvinnorörelsens frågor är att de mest engagerar kvinnor, förklarar Anja Hirdman.

– Männen är inte med. Det stora problemet som ständigt återkommer när vi talar om kön och makt, är att det kopplas till femininitet. Även i en sådan förövardebatt som vi haft nu, säger hon till SvD.