Cecilia Uddén Foto: © Sveriges Radio

Motiveringen för att tilldela Cecilia Uddén JMK:s Cordelia Edvardson-pris 2010 tar fasta på hennes sakliga rapportering från båda sidor i en komplicerad konflikt.

– Med ett journalistpris i Cordelia Edvardsons namn vill vi medverka till att uppmärksamma det journalistiska uppdraget att informera om samhället, dess rättvisor och orättvisor. Journalistikens krav på en mångsidig belysning av viktiga frågor står i paritet med forskarens skolning i ett kritiskt tänkande gentemot sig själv och sin egen metod, säger professor Tytti Soila som är prefekt vid JMK.

Cecilia Uddén är bosatt i Jordaniens huvudstad Amman och rapporterar från hela Mellanöstern till olika program i Sveriges Radio, framförallt Ekot, P1 Morgon och God morgon Världen. Hon har tidigare varit stationerad i Kairo och Jerusalem samt i Washington. År 2004 startade hon programmet Konflikt i P1 och är sedan 2006 tillbaka i Mellanöstern. Cecilia Uddén mottog JMK:s utmärkelse fredag 1 oktober 2011 tillsammans med prissumman 10 000 kronor i samband med JMK:s första Cordelia Edvardson-symposium.

”Håller svenskan på att dö?” var temat för symposiet, som hade bjudit in forskare, journalister och kreatörer till ett panelsamtal om svenska språkets utveckling inom akademi, journalistik, reklam och sociala medier. Medverkande var Patrik Hadenius, chefredaktör på Språktidningen, Catharina Grünbaum, journalist och språkvårdare, Lena Ekberg, chef för Språkrådet, Kerstin Wixe, kulturjournalist på Sveriges Radio i Luleå och Emi Gunér, copywriter och bloggare på dn.se.

Cordelia Edvardson-priset ska delas ut vartannat år i samband med Cordelia Edvardson-symposiet, som varje gång kommer att bjuda in till ett nytt tema. En jury bestående av journalisten och författaren Cordelia Edvardson, universitetslektor Håkan Lindhoff och studierektor Carin Mannberg-Zackari utsåg Cecilia Uddén till mottagare av Cordelia Edvardson-priset 2010 med följande motivering:

”Orädd och kontroversiell är omdömen som fälls om Cecilia Uddéns journalistik. Själv tycker hon att man måste ta parti för den för tillfället svagare parten. Det går inte att i varje ögonblick vara opartisk och balanserad. En sådan inställning väcker både kritik och respekt. I den komplicerade konflikten i Mellanöstern är Cecilia Uddén noga med att sakligt rapportera om båda sidor. Men det är inte bara politiker och professionella tyckare som får komma till tals. Med sin personliga röst berättar hon också om människors vardagsliv. Hon vet vad som finns i deras kylskåp – och vad som inte finns - och varför.”

Samverkansavdelningen