Modevetaren Jessica Conrah, Stockholms universitet. Foto: SVT
I Sverige verkar matchande kläder vara reserverade till tvillingbarn, ibland till mamma och dotter och par. "Så långt vi kan sträcka oss, men det är ändå inom hemmet. Det är ju inte något som man manifesterar utåt", säger Jessica Conrah, modevetare vid Stockholms universitet. Foto: SVT

VIDEO: Se inslaget i SVT

Enligt Jessica Conrah förknippar vi i väst ofta matchande kläder med humor eller misslyckanden.

– Ser vi likadana kläder så tänker vi ”vad pinsamt, oj vi råkade köpa samma klänning och gå på den här festen”, säger hon till SVT och tillägger att:

–  Vi håller det här konformistiska, kollektiva bortom oss. Om det är likadant eller om det klädkoordineras för mycket då blir det nästan lite kitschigt eller smaklöst. Man ska visa sitt jag.