Jens Mikkelsen Foto: Lars Brundin
Jens Mikkelsen Foto: Lars Brundin

 

I sina reportage har Mikkelsen bland annat avslöjat väktares våld mot pojkar på Malmö C, bostadsföretaget HSB:s gräddfiler i Lund, och Malmö kommunala bostadsbolags hemliga svartlistning av hyresgäster. Dessutom har han på ett känsligt sätt skildrat ett antal familjedramer.

Juryns motivering lyder:
"Med skicklig hand och gott omdöme avtäcker han stora dramer som döljs i vardagens notiser. Utgångspunkten är alltid den enskilda människan men skildringarnas privatpersoner är aldrig privata: Jens Mikkelsen visar hur individens öde hänger samman med samhället."


Cordelia Edvardson-priset instiftades 2010 av Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet i syfte att premiera en journalist som ”har ett starkt engagemang, ett personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla”.

Tidigare pristagare har varit Cecilia Uddén, Sveriges Radio (2010), Richard Swartz, Dagens Nyheter (2012), Tom Alandh, Sveriges Television (2014) och Magda Gad, Expressen (2016). Juryn består av Christina Jutterström, Peter Kadhammar, Kaj Schueler, Axel Andén, Anne Lagercrantz och Ester Pollack. Prissumman på 10 000 kronor doneras av Svenska Dagbladet.

I samband med prisutdelningen hålls seminariet: ”Att skriva det svåra”, i vilket svårigheter och etiska dilemman vid skildrandet av familjedramatik diskuteras av en panel bestående av:

Jens Mikkelsen – pristagare

Ola Sigvardsson – Allmänhetens Pressombudsman

Michael Westerlund – medieforskare vid Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet

Kerstin Weigl – moderator, journalist på Aftonbladet
 

Mer om Jens Mikkelsen

Årets pristagare Jens Mikkelsen upptäckte sitt första scoop som student (24 sept. 2018)

Jens Mikkelsen tilldelas Cordelia Edvardson-priset (pressmeddelande, 23 aug. 2018)