Jesper Huor har gjort en feelgood-dokumentär om det svenska rollspelsundret. Foto: Privat
Den 1 september var det galapremiär för Jesper Huors nya dokumentär om det svenska rollspelsundret på Bio Rio. Av rättighetsskäl kommer den inte kunna visas mer på bio, men den kan ses till 6 september 2021 på SVT Play. Foto: Privat


PUBLICERAT: 30 september 2020
UPPDATERAD: 1 oktober 2020


VIDEO: Här kan du se dokumentären Mot andra världar


– Det är en orgie i fantasy, rollspel och science fiction. Men det är också en film som tar längtan efter andra världar på största allvar, säger regissören och manusförfattaren Jesper Huor.

Och tillägger:

– Rollspel har alltid varit en skambelagd kultur. En hobby för bokmalar, nördar och mobbningsoffer. För många av oss som var barn på 80-talet var det en flykt undan en trist eller hemsk vardag. Men det blev också en första ingång till konst, litteratur, musik och film – många gamla rollspelare blev med tiden författare, konstnärer, journalister, filmare och spelutvecklare.
 


Varför har du gjort en kulturdokumentär om rollspel?

– Jag har skrivit tre böcker och gjort sju dokumentärer, alla handlar om fruktansvärda saker: krig, folkmord, terrorism, våldtäkter, rasism… nu kände jag för att göra ”feelgood” - något roligt och fantasifullt ”for once”. Och resultatet blev riktigt bra!

Vad menas med ”det svenska rollspelsundret”?

– Sverige är idag, vid sidan av enbart USA, världsledande på bordsrollspel, en oväntad utveckling som har sina rötter i att spelkulturen på 80-talet var ett så stort fenomen här.

Vad har 1980-talets rollspel Drakar och Demoner, Mutant och 90-talets Kult betytt för dig?

– Jag lärde mig mycket av spelen, bland annat att skriva och berätta – och kanske viktigare än så: jag utvecklade min fantasi.

Idag filmatiseras rollspel till tv-serier. Men hur har rollspelen utvecklats? Spelas de fortfarande mest som sällskapsspel vid köksbordet eller finns de i digitala plattformar också?

– Både och – de har väl i och för sig påverkat datorspelsindustrin enormt, men de spelas fortfarande kring köksborden, absolut.

Hur ser rollspelens framtid ut?  

– Just nu är det en ”revival”, men på lång sikt kanske subkulturen dör ut, eller muterar till något helt annat – men folk kommer alltid ha behov av eskapism, av fantasivärldar, det är säkert.

Du undervisar ju i journalistik vid IMS. Vilket blir ditt nästa journalistiska projekt vid sidan av lärarrollen?

– Parallellt med undervisningen skriver jag på en bok om Syriens kulturarv… en helt annan sak! 

Av Svante Emanuelli

 

Böcker och ett urval dokumentärer
Jesper Huor är född 1975 i Berlin och uppvuxen och bosatt i Stockholm. Han är journalist och har arbetat på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, TT och Sveriges Radio.
Han har skrivit böckerna Älskade terrorist – 16 år med militanta islamister (2016), I väntan på talibanerna : Afghanistan inifrån (2010) och Sista resan till Phnom Penh (2006).
Och han har producerat TV-dokumentärerna Sista natten som becknare (2020) Wikirebels - med läckan som vapen (2010) samt radiodokumentären Bibliotekarien, som vann Stora Radiopriset 2009 i kategorin årets reportage.