
PUBLICERAT: 30 september 2020
UPPDATERAD: 1 oktober 2020
VIDEO: Här kan du se dokumentären Mot andra världar
– Det är en orgie i fantasy, rollspel och science fiction. Men det är också en film som tar längtan efter andra världar på största allvar, säger regissören och manusförfattaren Jesper Huor.
Och tillägger:
– Rollspel har alltid varit en skambelagd kultur. En hobby för bokmalar, nördar och mobbningsoffer. För många av oss som var barn på 80-talet var det en flykt undan en trist eller hemsk vardag. Men det blev också en första ingång till konst, litteratur, musik och film – många gamla rollspelare blev med tiden författare, konstnärer, journalister, filmare och spelutvecklare.
Varför har du gjort en kulturdokumentär om rollspel?
– Jag har skrivit tre böcker och gjort sju dokumentärer, alla handlar om fruktansvärda saker: krig, folkmord, terrorism, våldtäkter, rasism… nu kände jag för att göra ”feelgood” - något roligt och fantasifullt ”for once”. Och resultatet blev riktigt bra!
Vad menas med ”det svenska rollspelsundret”?
– Sverige är idag, vid sidan av enbart USA, världsledande på bordsrollspel, en oväntad utveckling som har sina rötter i att spelkulturen på 80-talet var ett så stort fenomen här.
Vad har 1980-talets rollspel Drakar och Demoner, Mutant och 90-talets Kult betytt för dig?
– Jag lärde mig mycket av spelen, bland annat att skriva och berätta – och kanske viktigare än så: jag utvecklade min fantasi.
Idag filmatiseras rollspel till tv-serier. Men hur har rollspelen utvecklats? Spelas de fortfarande mest som sällskapsspel vid köksbordet eller finns de i digitala plattformar också?
– Både och – de har väl i och för sig påverkat datorspelsindustrin enormt, men de spelas fortfarande kring köksborden, absolut.
Hur ser rollspelens framtid ut?
– Just nu är det en ”revival”, men på lång sikt kanske subkulturen dör ut, eller muterar till något helt annat – men folk kommer alltid ha behov av eskapism, av fantasivärldar, det är säkert.
Du undervisar ju i journalistik vid IMS. Vilket blir ditt nästa journalistiska projekt vid sidan av lärarrollen?
– Parallellt med undervisningen skriver jag på en bok om Syriens kulturarv… en helt annan sak!
Av Svante Emanuelli
Jesper Huor är född 1975 i Berlin och uppvuxen och bosatt i Stockholm. Han är journalist och har arbetat på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, TT och Sveriges Radio. |
Han har skrivit böckerna Älskade terrorist – 16 år med militanta islamister (2016), I väntan på talibanerna : Afghanistan inifrån (2010) och Sista resan till Phnom Penh (2006). |
Och han har producerat TV-dokumentärerna Sista natten som becknare (2020) Wikirebels - med läckan som vapen (2010) samt radiodokumentären Bibliotekarien, som vann Stora Radiopriset 2009 i kategorin årets reportage. |