USA:s president är inne på sin andra dag av sitt statsbesök i Storbritannien. Foto: RT © 4 juni 2019
LONDON. 4 JUNI 2019. Efter måndagens festliga galamiddag hos den brittiska drottningen träffade USA:s president Donald Trump under tisdagen den avgående premiärministern Theresa May för handelssamtal. Samtidigt väntades stora protester i London. Foto: RT © 2019

RT har många likheter med Fox News | Journalisten

Medieforskaren Andreas Widholm hävdar att RT genom sin kritik av västliga medier försöker destabilisera våra samhällen i väst och så misstro hos dess invånare. Ofta brukar RT ses som ett propagandaverktyg för den ryske presidenten Putin. Andra forskare som Stephen Hutchings, professor i rysslandsstudier vid universitetet i Manchester, efterlyser dock en mer nyanserad bild av RTs roll i det ryska medielandskapet. Själv hävdar Andreas Widholm att:

– RT är en ensidig och splittrande kanal. En annan viktig aspekt är att RT är kritisk mot journalistiken i väst, säger han och jämför det med Trumps hårda kritik av amerikanska medier och debatten om fake news inom "alternativmedier".

Andreas Widholm, Stockholms universitet. Foto: Svante Emanuelli © 6 november 2017

Även om RT på många sätt skiljer sig från flera av sina tv-konkurrenter på den globala nyhetsmarknaden, ser Andreas Widholm och Liudmila Voronova vissa likheter med den privatägda amerikanska konkurrenten Fox News, som bland annat sägs vara Trumps favoritkanal.

"Båda tenderar att lyfta fram konservativa ideal och faran med migration i allmänhet och islam i synnerhet", skriver de i sin studie.

Mer om studien och Andreas Widholms forskning

Voronova, L. and Widholm, A. (2019). Broadcasting Against the Grain: The Contradictory Roles of RT in Global Media Age. In: R. Kern and S. Mishra, eds., Transnational Media: Concepts and Cases, Hoboken, NJ: Wiley Blackwell, pp. 207-213.
Här kan du läsa mer om Andreas Widholms forskning vid Institutionen för mediestudier, IMS, Stockholms universitet.