Kristina Widestedt är kritisk till mediernas bevakning av kungafamiljen. Foto: Kungahuset © 2019
Medieforskaren Kristina Widestedt vid JMK är kritisk till mediernas okritiska bevakning av kungafamiljen. Hon hävdar att "bevakningen är ganska dålig överlag, men den har blivit ännu sämre med sociala medier". Foto: Kungahuset © 2019


Läs mer: Kungahuset vill regera även i sociala medier (betallänk)

Precis som företag och privatpersoner kan bygga upp en intressant social medieprofil har kungahuset byggt en stark närvaro på bland annat Facebook och Instagram.

– Kungahuset kan sätta agendan på ett sätt som de inte tidigare har haft möjlighet till. Istället för att vara utlämnade till pressfotografer tar de kontroll själva, och får ut den filtrerade bild som de själva föredrar. Det vill förstås att vi ska gilla dem, det är grundförutsättningen för monarkin idag, säger medieforskaren Kristina Widestedt vid Stockholms universitet till Två dagar.

Kristina Widestedt Foto: Fredrik Mårtenson
Kristina Widestedt Foto: Fredrik Mårtenson

Hon har forskat om makthavares relation till medier. Och hon ser en stor förbättringspotential hos svenska mediers sätt att bevaka Hovet.

– Det är ingen direkt granskande bevakning av kungafamiljen. Bevakningen är ganska dålig överlag, men den har blivit ännu sämre med sociala medier.

Kristina Widestedt har förståelse för att människor följer kungligheternas vardag i sociala medier.

– De gulliga barnen är nästan som hela Sveriges barn och barnbarn. Många har följt dem hela vägen och sett när de döptes, när föräldrarna gifte sig och så vidare. Det är lätt att uppfatta det som att man har en autentisk social relation, fast man aldrig har träffat dem, säger Kristina Widestedt.


Mer om Kristina Widestedt

I våras befordrades Kristina Widestedt till docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för mediestudier.
Flera av Kristina Widestedts studier om kungligheter pekar på att de och nya medieteknologier har gynnat varandra ömsesidigt, i betydelsen gett varandra popularitet, ända sedan början av 1900-talet. Det senaste århundradets utveckling av relationerna mellan kungligheter och nyhetsmedier kan betraktas som en medialisering av monarkin.
Läs mer om Kristina Widestedts forskning i IMS Forskningsdatabas.