Vita huset och nya Trumpboken Fear. Montage. Foto: Marco Rubino © 2013/Simon & Schuster © 2018
Vita huset och nya Trumpboken Fear. Montage. Foto: Marco Rubino © 2013/Simon & Schuster © 2018


Kritik från källor i Woodwards bok om Trump: ”Inte en riktig bild” (SVT, 12 sept. 2018)
 

Forskare vid Stockholms universitet har gått ut och kommenterat Trumps hårda anklagelser mot bokens författare.

– Man måste förstå detta som en del av ett kulturkrig som pågått i USA sedan 60-talet, där högern ser medierna, film- och musikindustrin som fiender, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, till SVT.

Samma medieförakt som förekommer i USA har även förekommit i flera europeiska länder och även i Sverige, säger Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet, till SVT och tillägger att denna utveckling speglar den generella polarisering som skett i politik och samhälle.
 

- Generellt sett är förtroendet för medierna stabilt i Sverige, men över tid har det blivit mer polariserat. Det följer en politisk vänster-högerskala, ju längre ut till höger man placerar sig själv desto mindre förtroende har man för medierna. Ju mer den egna verklighetsbilden avviker från den man tycker sig se i medierna, desto mindre är förtroendet, säger Ester Pollack. 

President Trump anklagar Bob Woodward för att vara en lögnare och att han går Demokraternas ärenden
President Trump anklagar Bob Woodward för att vara en lögnare och att han går Demokraternas ärenden inför mellanårsvalet i november 2018. Foto: Skärmdump Trumps twitter


Om författaren Bob Woodward

Den tvåfaldigt Pulitzerprisbelönade journalisten och författaren Bob Woodward rönte stor uppmärksamhet då han och Washinton Post-kollegan Carl Bernstein avslöjade Vita husets inblandning i inbrottsförsöket i demokraternas högkvarter i Watergatebyggnaden 1972. Avslöjandet ledde slutligen fram till den republikanske president Richard Nixons avgång 1974 (Källor: NE.se, Simon & Schuster). 


Journalistikprofessorn: Trumps bokilska är en del av ett 50-årigt kulturkrig (SVT, 11 sept. 2018)