Shakuntala Rao i Stockholm Foto: Svante Emanuelli © sept. 2018

SVT: "Hoten mot journalister ökar i Indien"

För ett år sedan, mördades hennes vän, den ledande indiska journalisten och förkämpen för pressfrihet Gauri Lankesh utanför sitt hem i Bangalore av en grupp hinduiska fundamentalister. Och morden på journalister i Indien ser ut att öka. Minst 3 journalister dödades under 2017 och under årets första sex månader har 4 journalister dödats under 2018.

– Risken för att en journalist dödas är större om du bevakar politik – korruption, nationalism – och sexuellt våld, säger Shakuntala Rao.

Enligt henne hade den sittande indiska regeringen, ledd av premiärminister Narendra Modi, som tillhör det hindunationalistiska Bharatiya Janata Party (Indiska folkpartiet), BJP, förmodligen kunnat göra betydligt mer för att förbättra säkerheten för kvinnliga journalister i landet. Men fram till idag har hon inte sett tillstymmelsen till sådana åtgärder.

– Jag tror inte att den nuvarande regeringen är intresserad av pressfrihet, säger Shakuntala Rao.

Det försämrade säkerhetsläget drivs på av hot från religiösa nationalister vars idéer grundas i gamla patriarkala strukturer, berättar hon och tillägger att sedan Modi kom till makten 2014 tog det bara två år innan medieföretagens ägare blev mer regimvänliga.

– Den tidigare mer kritiska journalistikkulturen har förändrats. Och den sittande regeringen betraktar medierna som statens fiende, säger Shakuntala Rao och tillägger att:

– Kritiska journalister har flytt de stora nyhetsorganisationerna och jobbar nu på olika nyhetssajter istället.

Trots att medieläget är mycket svårt på ett nationellt plan så är Shakuntala Rao ändå hoppfull:

– Det finns fler möjligheter för journalistiken på ett regionalt och lokalt plan, säger hon.

Svante Emanuelli

Om den pågående våldtäktskrisen i Indien

Trots att den offentliga våldtäktsstatistiken från National Crime Records Bureau visar att 39 000 våldtäkter ägde rum under 2016 är professor Shakuntala Rao skeptisk:

– Ingen tror på de siffrorna. Problemet är mycket större än så, säger hon och förklarar att när hon talat med journalister och icke-statliga organisationer, NGO:er, ute i fält uppskattar de att mörkertalet är stort och att cirka 60-80 procent av alla våldtäkter som äger rum aldrig inrapporteras.

Mer information

Den 26 september 2018 gav Shakuntala Rao en allmän föreläsning vid JMK, Stockholms universitet, om den svåra situationen för kvinnliga journalister i Indien.
Den 1 november 2018 släpps hennes nya antologi "Indian Journalism in a New Era: Changes, Challenges, and Perspectives" (Oxford University Press).
I 2018 års upplaga av organisationen Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, som mäter situationen för medier i 180 av världens länder, hamnade Indien på plats 138 vilket var en försämring med två positioner jämfört med 2017. Och mediesituationen fortsätter att förvärras.
Utöver sin professur i kommunikationsvetenskap vid State University of New York, Plattsburgh, USA är hon också gästprofessor hos den ledande forskningsmiljön (Leading Research Environment in Global Media Studies and Politics of Mediated Communication) vid Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet.