
PUBLICERAD: 13 januari 2021
– Det säger någonting att det måste hända i USA innan man faktiskt märker att det är viktigt vad som sprids på de här plattformarna. Men det kan vara en punkt där de här bolagen som Facebook och Twitter och kanske även YouTube säger att ”vi har sett en så pass allvarlig konsekvens av det här materialet att vi måste tänka igenom vår framtida policy”, sade Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet till Sveriges Radio, dagen efter upploppen.
Och i måndags kommenterade han den fortsatta händelseutvecklingen i USA, i ETC. Christensens kollega yttrandefrihetsexperten och journalistikläraren Nils Funcke menar att det var olämpligt av IT-jättarna att stänga av Trump från sociala medier.
– Det verkar vara få som tycker att det är något större värde som gått förlorat i och med att Trump har blivit avstängd, men när man gör upp med en korrupt och uppviglande president ska man vara varsam med att inte tumma på våra grundläggande rättsprinciper. Man måste ha de två värdena aktuella samtidigt. Jag ser det som en principfråga, sade han till DN den 10 januari.
Och i morse debatterade Nils Funcke frågan vidare med energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman i SVT Morgonstudion. Nils
– Jag vill gå en annan väg. Och reglera så att de inte kan påverka innehållet, utan istället så bör gränserna för vad som ska få sägas dras upp av de lagstiftande församlingarna. Och därefter så är det rättsväsendet som får pröva och lagföra i de fall där man överskrider de här gränserna, sade Nils Funcke.