Whoopi Goldberg vid den 88:e Oscarsgalan i Hollywood, 28 feb. 2016 Foto: Aaron Poole / © A.M.P.A.S.
Whoopi Goldberg som presentatör vid den 88:e Oscarsgalan i Dolby Theatre, Hollywood, söndag 28 februari 2016 Foto: Aaron Poole / © A.M.P.A.S.

PUBLICERAD 2019-01-30

– Whoopi Goldberg och Ellen DeGeneres är de enda två kvinnor som på egen hand lett Oscarsgalan genom hela evenemangets historia. Det har dock hänt att kvinnor har fått dela värdskapet med en man vid flera tillfällen, säger Elizabeth Castaldo Lundén, som har studerat Oscarsgalans historia.

Sedan gamla homofobiska twitterinlägg blev kända i december, och komikern Kevin Hart lämnade uppdraget som programledare för årets Oscarsgala, har akademin ännu inte hittat någon ersättare.

10 år efter den allra första Oscarsgalan, introducerades ett nytt koncept. I ett försök att förvandla galan till ett offentligt evenemang, gav Oscarsakademin 1939 en känd underhållare uppdraget att leda hela galan. Samtidigt sändes galan på radio, och filmbolaget Warner Brothers producerade kortfilmen, Cavalcade of Academy Awards, för en inhemsk och internationell filmpublik.

– Nu är det dags att Oscarsakademin lyfter fram kvinnor, särskilt efter att #AskHerMore- och #MeToo-rörelsen hamnat i strålkastarljuset”, säger Castaldo Lundén.

Sedan 1939 har värd-konceptet, med ett fåtal undantag, varit ett ständigt återkommande inslag. Men bara två kvinnor har fått chansen att leda evenemanget på egen hand.

Senast galan sändes utan en värd var för 30 år sedan, då galans producent ersatte konferencier och öppningsmonolog med ett musikaliskt nummer. Men enligt Castaldo Lundén var det ”ett stort misslyckande” eftersom ”folk inte förstod vad det nya konceptet handlade om”.
Svante Emanuelli

För ytterligare information

Elizabeth Castaldo Lundén, forskare vid Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet, mobil 0763-17 16 33, e-post elizabeth.lunden@ims.su.se

Fakta

Den förste kände underhållare som fick leda Oscarsgalan var komikern Bob Hope 1939. Genom åren fick han leda inte mindre än 19 galor - ett rekord som står sig än idag.

Endast två kvinnor har fått leda evenemanget själva, under galans snart 90-åriga historia. Den 91:a Oscarsgalan kommer att äga rum måndag 25 februari 2019 (söndag 24 februari, lokal tid). Whoopi Goldberg har varit värd för galan vid fyra tillfällen (1994, 1996, 1999, 2002) och Ellen DeGeneres vid två (2007, 2014).

Fil.dr. i modevetenskap Elizabeth Castaldo Lundén disputerade 2018 vid Stockholms universitet med avhandlingen Oscar Night in Hollywood, där hon studerade Oscarsgalans historia. Hon arbetar idag vid samma lärosäte och skriver en bok om internationaliseringen av Oscarsgalans röda-mattan-koncept.

Han, hon och pengarna - Filminstitutets jämställdhetsrapport 2018
VIDEO: Så blev Oscarsgalan ett populärkulturellt fenomen