PUBLICERAD: 11 november 2020

För tre år sedan listade Khavar Fahlstedt flera överraskande upptäckter han gjort om Bergs mörka förflutna i The Journal of Scandinavian Cinema:

– Att Bengt Bergs rasbiologiska syn på världen löper som en röd tråd genom hans publikationer och filmer. Att han hade kontakter högt upp i den nazistiska hierarkin. Att hans naturdokumentationer beundrades av såväl Goebbels som Mussolini. Att han sedermera anlitades som filmare och rådgivare av nazisterna.

Kim Khavar Fahlstedt Foto: Svante Emanuelli © 2016

I artikeln "The cinematic fauna of Bengt Berg" visar Khavar Fahlstedt att Bergs band till det Tredje riket var betydligt tätare än vad som tidigare varit känt, och att den svenske naturfilmaren inte var rädd för att uttrycka främlingsfientliga och antisemitiska idéer, under en epok då Statens institut för rasbiologi bedrev rasbiologisk forskning i Sverige under 1920- och 1930-talet.

Tidigare svenska filmhistoriker har endast omnämnt den svenske naturfilmarens kontakter med Nazityskland i förbifarten. Och senare icke-akademiska studier har ofta tenderat till att trivialisera dem. Samtidigt visar Khavar Fahlstedts utforskningar att det förekom samtida kritik i svenska dagstidningar av Bergs kopplingar till den nazityska eliten.

– Det här blir ju om en slags historisk balansgång. Hur uppmärksammar man någon som på ett sätt var väldigt nyskapande för den svenska såväl som den internationella utvecklingen av naturstudier på film, samtidigt som han aktivt och uttalat var involverad i ett av den moderna historiens allra mörkaste kapitel, säger han.

Och fortsätter:

– Jag menar att båda dessa dimensioner inte bör separeras, utan att det är nödvändigt att studera dem ihop för att nå en djupare förståelse av Bengt Berg och det inflytande han har haft.

Khavar Fahlstedt planerar även ett framtida större forskningsprojekt om Bengt Berg.

– Lyckligtvis finns en hel del av hans filmmaterial fint restaurerad av Magnus Rosborn på Svenska filmarkivet. Så det finns fina förutsättningar för ett intressant forskningsprojekt.

Av Svante Emanuelli

Mer om Khavar Fahlstedt
Kim Khavar Fahlstedt är postdoktor i filmvetenskap vid Institutionen för mediestudier och skriver just nu en bok om den svenskamerikanske skådespelaren Warner Oland, som under 1920- och 1930-talet ofta fick spela asiatiska rollkaraktärer. Läs mer om hans forskning här.